Μάλλον αθόρυβα πάει να συντελεστεί μία σημαντική για το μέλλον «θεσμική» αλλαγή στα δημόσια και ιδιωτικά έργα και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτά.

Και εξηγούμαι: μέχρι σήμερα όταν μία εταιρία είχε συναλλαγές με το Δημόσιο ή έπαιρνε έργα από αυτό ή εκτελούσε projects στα οποία ανακατευόταν το Δημόσιο, είχε μια βαριά και δύσκολη γραφειοκρατική υποχρέωση.

Όλα τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας, ανεξάρτητα από τη θέση και το ρόλο τους, υπέβαλλαν ανελλιπώς κάθε χρόνο και υποχρεωτικά  την περιβόητη δήλωση «Πόθεν Εσχες» που περιλάμβανε και τα συγγενικά τους πρόσωπα!

Σίγουρα  ήταν υπερβολή και αγγαρεία.

Μάλιστα λένε πως διάφοροι παρατρεχάμενοι γύρω από την …αδέκαστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν ελέγξει πολλές φορές στοιχεία ανθρώπων (παράνομα, αυτό δεν επιτρεπόταν φυσικά) που τους  ενδιέφεραν και όπως επίσης μου λένε και σας μεταφέρω, ορισμένοι επιτήδειοι είχαν χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά με σκοπό να αποκομίσουν οι ίδιοι οικονομικά οφέλη από τους εμπλεκόμενους. Θα μου πείτε: «μα γίνονταν αυτά στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ;» και εγώ θα λυθώ στα γέλια και θα σας απαντήσω : «πού να το ξέρω;».

Τέλος πάντων μαθαίνω  ότι τώρα, στην τελευταία διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς (ναι η Τρόικα ζεί και βασιλεύει και λειτουργεί με τηλεδιασκέψεις) τέθηκε έντονα από ελληνικής πλευράς και μάλλον επιτεύχθηκε μία σημαντική αλλαγή.

Εφεξής φαίνεται πως τα ΜΗ εκτελεστικά μέλη του ΔΣ των εταιριών που προαναφέραμε, πλέον απαλλάσσονται πλήρως από το βάρος της υποβολής δήλωσης «Πόθεν Εσχες».

Ρώτησα διακεκριμένο νομικό που γνωρίζει αυτά τα θέματα να μου πεί τι σημαίνει πρακτικά αυτό και γιατί επιμένει τόσο το Υπουργείο Οικονομικών στην απαλλαγή και μού απάντησε: «αν δεν γίνει αυτό, πολύ απλά δεν θα προχωρήσει ούτε το έργο του Ελληνικού αλλά ούτε και η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού. Φαντάζεσαι όλα τα μέλη του ΔΣ των δεκάδων εταιριών που εμπλέκονται  και θα εμπλακούν στο μέλλον και μιλάμε για δεκάδες έλληνες και ξένους, να υποβάλλουν Δήλωση Πόθεν Εσχες μέχρι …τρίτης γενεάς; Τώρα λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι θα γίνουν ΜΗ εκτελεστικοί Πρόεδροι και ΜΗ εκτελεστικά μέλη στις εταιρίες, θα κάνουν μια χαρά κουμάντο σε όλα και ούτε γάτα ούτε ζημιά!».

Δεν είχα επιχειρήματα να τον αντικρούσω αλλά δεν μπορώ και να μην  …αποθεώσω την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία και τυπολατρία που συνήθως φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα ποθούμενα. Εκτός εάν όλη αυτή η ιστορία είχε επινοηθεί για να επωφεληθούν πριν 3-4 χρόνια ορισμένοι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και ο νοών νοείτω.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.