Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για καταφύγια για βομβαρδισμούς ή πυρηνικούς πολέμους στην Ευρώπη, καθώς ο φόβος για τον κορωνοϊό αντικαταστάθηκε από αυτό για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μια εταιρεία από τη Βόρεια Ιταλία που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα έχει χτίσει σε 22 χρόνια μόλις 50 καταφύγια. Τώρα, μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, είχε 500 αιτήματα ενδιαφέροντος. «Βρεθήκαμε σε έναν κυκλώνα ζήτησης. Επικρατεί υστερία στην κατασκευή καταφυγίων. Τα πράγματα είναι πολύ τρομακτικά τώρα» αναφέρει ο Giulio Cavicchioli, ιδιοκτήτης της Μinus Energie που κατασκευάζει καταφύγια πολέμου και όχι μόνο.
Κάποτε, οι δομές άμυνας, οι οδηγοί επιβίωσης, τα καταφύγια και τα συστήματα εξαερισμού που «καθαρίζουν» νευροτοξικούς ή ραδιενεργούς παράγοντες ήταν αντικείμενο λατρείας κάποιων εκκεντρικών δισεκατομμυριούχων ή φανατικών της οπλοκατοχής.
Η ζήτηση πλέον δεν περιορίζεται μόνο στους πλούσιους. «Είναι σαν ένα σαλέ, αλλά κάτω από το έδαφος» αναφέρει ο Ματιέ Σεράν, ιδιοκτήτης της Artemis Protections, μιας γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει καταφύγια πολυτελείας.
Όπως λέει, προηγούμενος μόνο οι «πολύ πλούσιοι» έδειχναν ενδιαφέρον. Εδώ και δύο εβδομάδες, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα ακόμα και από απλούς ανθρώπους, αναγκάζοντας την εταιρεία να αλλάξει τη στρατηγική της.
Η επιχείρησή του έχει λάβει περίπου 300 αιτήματα και ερωτήματα τον τελευταίο καιρό. Πλέον, προσφέρει λιγότερο πολυτελή, μικρότερο και πιο «προσιτά» καταφύγια, με την τιμή τους να κυμαίνεται μεταξύ 140 και 152 χιλιάδων ευρώ. Ήδη 10 τέτοια καταφύγια βρίσκονται σε παραγωγή.
Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα καταφύγια
Τα περισσότερα καταφύγια στην Ευρώπη είχαν ξεχαστεί και είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, η Γηραιά Ήπειρος είναι ανέτοιμη και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο.
Οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ήδη έχουν προχωρήσει σε ετοιμασίες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας, έχουν ήδη χτίσει 50.000 καταφύγια, συνολικής χωρητικότητας 4 εκατ. ατόμων.
Στην Ελβετία, υπήρξε νόμος το 1960 που προέβλεπε τη δημιουργία πυρηνικών καταφυγίων κάτω από κτίρια κατοικιών. Υπάρχουν πάνω από 350.000 κοινόχρηστα καταφύγια – ανάμεσά τους και ένα πάνω από έναν αυτοκινητόδρομο στη Λουκέρνη που χωράει 20.000 άτομα – που αρκούν για όλο τον πληθυσμό της χώρας.
Αντίθετα, στη Βρετανία τα περίπου 650 καταφύγια που χρησιμοποιούνταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν λειτουργούν πια. Κάποια από αυτά είναι τουριστικά αξιοθέατα, ενώ τουλάχιστον ένα χρησιμοποιείται ως κελάρι για κρασιά.