Θλίψη αλλά και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η αναπάντεχη καταστροφή του ξενοδοχείου «Τσάμης» τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου στην Καστοριά, έπειτα από έκρηξη, τα αίτια της οποία ερευνώνται.

Απαντήσεις στα αίτια της ισχυρής έκρηξης αναμένεται να δώσει η προανάκριση που ξεκίνησε ήδη από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς.

Έπειτα απο αίτημα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες απο το ειδικό μητρώο επιστημόνων στην Εισαγγελία Καστοριάς που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στα αίτια που οδήγησαν το κτιριακό συγκρότημα να καταρρεύσει ολοσχερώς.

Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική υπηρεσία με σήμα της στην περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας επικαλέστηκε την συνδρομή πυροτεχνουργών της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ίχνη εκρηκτικών ουσιών στα χαλάσματα του κτιρίου. Λόγω της ιδιαιτερότητας του συμβάντος θα μεταβεί στην Καστοριά ειδικό κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών από την Θεσσαλονίκη.

Έχει αιτηθεί η συνδρομή του τμήματος Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς για την ύπαρξη οπτικού υλικού από κάμερες παρακολούθησης ακόμη και από παρακείμενα κτίρια πλησίον του ξενοδοχείου.

Από τις διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη προς τις αρμόδιες αρχές είναι γνωστό ότι στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου γινόταν χρήση υγραερίου ενώ οι δεξαμενές τροφοδοσίας παραμένουν άθικτες σε χώρο εκτός του κτιρίου.

Το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε απο την ισχυρή έκρηξη προκάλεσε καταστροφές σε κτίρια σε ακτίνα μεγαλύτερη των 150 μέτρων.

«Η δύναμη του ωστικού κύματος που ακολούθησε την έκρηξη ήταν τέτοιου μεγέθους που ορισμένες από τις κουρτίνες του ξενοδοχείου βρέθηκαν να είναι κρεμασμένες σε παρακείμενα δέντρα», δήλωσαν πυροσβέστες που εξέτασαν την περιοχή.

«Εκτός από την αρμόδια επιτροπή πραγματογνωμόνων της πυροσβεστικής υπηρεσίας που θα εξετάσει τους λόγους που οδήγησαν στην ολοκληρωτική καταστροφή, αναθέσαμε την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών σε αρμόδιο ειδικό τεχνικό εμπειρογνώμονα», τόνισε σε ανακοίνωση η διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχείο «Τσάμης», είχε ανακαινισθεί έντεκα χρόνια πριν ενώ διέθετε 75 δωμάτια και πέντε σουίτες. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά τουριστικά συγκροτήματα της Καστοριάς. Λειτούργησε στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Η ύπαρξή του συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης που έγινε γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.