Η πορεία του Ομίλου Καρέλια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική από τη διοίκηση, αφού η αύξηση του καθαρού κύκλου εργασιών κατά 12,75% (στα €147 εκατ.) σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήσης, συνέβαλε στη βελτίωση των κερδών προ φόρων κατά 39%, στα επίπεδα των €75,43 εκατ. με ανάλογη αύξηση και για την καθαρή κερδοφορία, στα €59,21 εκατ.

Στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλαν:

  • η αύξηση του όγκου στα τσιγάρα εντός και εκτός Ελλάδος κατά 9,5%
  • η διατήρηση των όγκων του καπνού για στριφτό τσιγάρο στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι παρά τις αντιξοότητες του κλάδου
  • οι αυξήσεις εργοστασιακών τιμών, οι περισσότερες των οποίων έλαβαν μέρος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023
  • οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους €7,1 εκατ., έναντι αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών €2,4 εκατ. του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου

Ο μεικτός κύκλος εργασιών (συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του Ε.Φ.Κ. και του Φ.Π.Α.) ξεπέρασε τα €700 εκατ. (€706,47 εκατ.) από €620,35 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023.

 

Η μικρή πτώση του μικτού περιθωρίου κέρδους του Ομίλου από 47,5% σε 47,06% οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών κτήσης πρώτων υλών, κυρίως καπνών.

Λόγω όμως της αποθεματοποίησης καπνών σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες και σε συνδυασμό με τις ήδη πραγματοποιθείσες αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών πώλησης των προϊόντων της Καρέλιας σε ορισμένες αγορές, η εταιρεία κατάφερε να μετατοπίσει χρονικά τη μείωση του μικτού περιθωρίου, η οποία αναμένεται να γίνει πιο εμφανής κατά τους επόμενους μήνες του 2024.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά η αύξηση του όγκου στα τσιγάρα ανήλθε σε 12,4% ενώ στα καπνά σε 3,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το μερίδιο της εταιρείας στην ενοποιημένη κατηγορία τσιγάρων και προϊόντων heat not burn να αυξάνεται στο 19,23% έναντι 18,73% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ιδιαίτερα θετική κρίνεται η πορεία των οικογενειών George Karelias and Sons, Karelia S, Omé και Karelia Blue, ενώ σημειώνεται και η σταθερή πορεία των παραδοσιακότερων σημάτων της εταιρείας.

Διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, η άνοδος του όγκου στα τσιγάρα ανήλθε στο 8,8%, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο υπήρξε υστέρηση κατά 5,4% σε σχέση με πέρσι, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι σε πολλές από τις σημαντικές αγορές που δραστηριοποιείται η Καρέλιας, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό για στριφτό τσιγάρο ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτή των τσιγάρων.

Θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός Βουλγαρίας) σε ποσοστό 4,6%, στις Βαλκανικές αγορές συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας (+11,4%), και της Αφρικής (+14%), αντισταθμίζοντας πλήρως τις μειωμένες πωλήσεις σε Ανατολική Ευρώπη (-12,5%), και την Ασία συνολικά (-8%), συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς Duty Free της Τουρκίας.

Ειδικότερα, στη Βουλγαρία η εταιρεία κρίνει εξαιρετική την πορεία των σημάτων της, καθώς στην ενοποιημένη κατηγορία τσιγάρων και προϊόντων heat not burn αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 25,3% έναντι 23,42% πέρυσι.

 

 

Προοπτικές

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της Καρέλιας στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η πορεία των πωλήσεων στα τσιγάρα κατά τους πρώτους μήνες του β’ εξαμήνου του 2024 συνεχίζεται σε σχεδόν παρόμοιους ανοδικούς ρυθμούς με το πρώτο μισό του έτους, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Λαμβάνοντας υπόψιν όμως το γεγονός ότι οι πωλήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εκτιμάται ότι ο συνολικός όγκος της χρονιάς θα κλείσει με ποσοστό ανόδου μικρότερο από αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Σε ό,τι αφορά τον καπνό για στριφτό τσιγάρο, η διοίκηση της Καρέλιας δεν αναμένει διαφοροποίηση από τις τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι συνολικοί όγκοι της χρονιάς αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των πωλήσεων, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές και βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται, με αισθητή άνοδο μεριδίου σε Ισπανία και Γαλλία, ενώ στην Κροατία πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με νέο εισαγωγέα-διανομέα με ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα.

Θετικά αναμένονται να εξελιχθούν, εκτός απροόπτου και οι πωλήσεις στις αγορές της Βορείου Αφρικής, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

Παράλληλα η ενσωμάτωση όλο και περισσοτέρων μερίδων καπνών αγορασμένων σε υψηλές τιμές στα χαρμάνια της εταιρείας, προκαλεί περαιτέρω αύξηση του κόστους πωληθέντων και περαιτέρω μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, η οποία είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να καλυφθεί από νέες αυξήσεις εργοστασιακών τιμών, χωρίς να διακυβευθεί η ανταγωνιστικότητα των σημάτων της Καρέλιας.

Στο ξεκίνημα του 2025 αναμένεται να υπάρξουν νέες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνικών προϊόντων, κυρίως σε χώρες που βρίσκονται σε πορεία ένταξης στην Ε.Ε.

Όπου η αύξηση αυτή γίνει χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες της αγοράς και οι αντοχές του καταναλωτικού κοινού, είναι σίγουρο ότι θα παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων παράνομου εμπορίου. Πάντως η Καρέλιας εκτιμά ότι το γενικότερο περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, κυρίως στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, όπου οι σχεδιαζόμενες αντικαπνιστικές παρεμβάσεις αναμένεται σε αρκετές περιπτώσεις να γίνουν δρακόντειες με επιπτώσεις που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.