«Η καταστροφή από τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, μας προκαλούν μεγάλη θλίψη», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Και συνεχίζει: «Όμως οι ανθρώπινες ζωές προστατεύθηκαν και για αυτό δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε τεράστια ευγνωμοσύνη προς τους πυροσβέστες μας, τα σώματα ασφαλείας και όλους τους εθελοντές που σε τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες μάχονται στα πύρινα μέτωπα».

«Το υπουργείο μας, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών θα προχωρήσει στην άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό και θα σταθεί δίπλα σε όλους τους πληγέντες. Ας είμαστε όλοι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες, όσο η χώρα μας δοκιμάζεται από τις ακραίες αυτές θερμοκρασίες», καταλήγει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Τι αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την τεράστια καταστροφή από τις φωτιές;

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στη σχετική ενημέρωση για τις πυρκαγιές, τεράστια είναι η καταστροφή σε περιουσίες και καμένο δάσος, που έχει προκαλέσει η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, όπου εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ως προς την περιοχή που κάηκε στην Αττική, μια πρώτη εκτίμηση ανέρχεται σε περίμετρο 12.500 στρεμμάτων, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η Υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε. για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη.

Ως προς τις ζημιές, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, μια πρώτη εκτίμηση που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί πλήρως από τα αρμόδια συνεργεία, είναι: 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις πολιτών από τις περιοχές όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, καθώς και σε οργανωμένες εκκενώσεις περιοχών. Συγκεκριμένα, Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε τουλάχιστον 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένων. Στο σύνολο έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις – απομακρύνσεις πολιτών. Ως προς τις εκκενώσεις περιοχών, εστάλη ένα ακόμα μήνυμα μέσω του 112, στις 03.20 για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.