Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μίλησε για την άμεση διενέργεια των αυτοψιών, ώστε οι πυρόπληκτοι να λάβουν το συντομότερο δυνατό τις αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα, ότι 200 εξειδικευμένοι μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, έχουν πραγματοποιήσει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 1.800 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η διαδικασία των αυτοψιών έχει ολοκληρωθεί παντού, εκτός από την Αρκαδία

Για την ακρίβεια, η διαδικασία των αυτοψιών έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, πλην της Αρκαδίας, όπου οι έλεγχοι ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες.

Και όσο αφορά στη διαδικασία των αποζημιώσεων, σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντί να πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί, για παράδειγμα στο υπουργείο Εσωτερικών για την οικοσκευή, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προκαταβολή της στεγαστικής συνδρομής κλπ, ο πρωθυπουργός είπε το προφανές: «Ένα ποσό, μία πλατφόρμα, μία δήλωση».

Καραμανλής

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχει και τηλεφωνικό κέντρο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (210-6509300), για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται οι πολίτες των οποίων η περιουσία έχει πληγεί, σχετικά με τη διαδικασία, που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Δεν επλήγησαν κρίσιμες υποδομές, όποιες ζημιές όμως, έχουν γίνει, είτε αυτό αφορά γέφυρες, είτε αυτό αφορά συγκεκριμένους δρόμους, εμείς είμαστε εδώ, αμέσως να επέμβουμε, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Πόσα κτίρια είναι κόκκινα, πόσα κίτρινα και πόσα πράσινα;

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι αυτοψίες ξεκινούν αφού σβήσουν οι πυρκαγιές και όχι όσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι αυτοψίες είναι το πρώτο στάδιο, ώστε οι πολίτες που έχουν χάσει τις περιουσίες τους να αποζημιωθούν.

Ανέφερε ότι στην Αττική τα κόκκινα κτίρια (δηλαδή κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ), δηλαδή αυτά που είναι μη επισκευάσιμα και πρέπει να κατεδαφιστούν και τα κίτρινα κτίρια, δηλαδή αυτά που είναι επισκευάσιμα, αλλά μη κατοικήσιμα λόγω σοβαρών ζημιών, ανέρχονται σε (περίπου) 500. Και τα πράσινα κτίρια, δηλαδή αυτά που έχουν λίγες ζημιές, σε 292. Στην Εύβοια, κόκκινα είναι 307, κίτρινα 201 και πράσινα 105.

«Είναι πραγματικά να σε πιάνει η καρδιά σου»

«Βρέθηκα στην πλατεία της Βαρυμπόμπης και είναι πραγματικά να σε πιάνει η καρδιά σου. Εκεί είδα και έναν άνθρωπο, έναν επαγγελματία οδηγό, που έχασε το σπίτι του στην προσπάθειά του να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Βλέπουμε πράξεις απίστευτης αυτοθυσίας», σχολίασε ο κ. Καραμανλής.

«Τα πρώτα χρήματα θα τα δώσουμε άμεσα για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ξεκινήσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους», σχολίασε και συμπλήρωσε το εξής: «Αυτό που κάνουμε, με εντολή του πρωθυπουργού, είναι προσπαθούμε να σπάσουμε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες».

Ανέφερε ως παράδειγμα τη διαγραφή των οχημάτων που έχουν καεί χωρίς γραφειοκρατία, τη δωρεάν αντικατάσταση των απολεσθέντων διπλωμάτων οδήγησης και την εξάμηνη παράταση για ΚΤΕΟ.

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα είμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας, που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές», τόνισε.

Θα πραγματοποιηθεί και δευτεροβάθμιος έλεγχος

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές, όπως προκύπτει από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, αφορούν την Εύβοια και τη Βόρεια Αττική, καθώς και ότι θα πραγματοποιηθεί και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

«Είναι σημαντικό οι έλεγχοι να γίνουν τόσο γρήγορα γιατί ανοίγει ο δρόμος, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις περιουσίες τους να αρχίσουν να αποζημιώνονται», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι χάρη στη διαδικασία του 112 δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, πλην του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του σε ατύχημα, και σχολίασε: «Ακούω με τρόμο ανθρώπους που εκπροσωπούν την αξιωματική αντιπολίτευση να λένε ότι λειτουργήσαμε με υπερβολή με το 112».

«Θεωρώ ότι αυτό είναι στα όρια της ύβρεως. Νομίζω ότι αυτή η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων πραγματικά λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο. Να πούμε που κάναμε λάθη και αστοχίες, να τα δούμε και να πούμε και σε ποια σημεία λειτουργήσαμε με επάρκεια σε σχέση με το παρελθόν».