Στη Μεγάλη Βρετανία το κάπνισμα στο αυτοκίνητο απαγορεύεται ήδη από το 2015 και όταν οι επιβαίνοντες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στη Γερμανία η αντίστοιχη απόπειρα το 2019 έπεσε στο κενό, ενώ αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν θα συμβεί το ίδιο καθώς στενεύει ο κλοιός για τους καπνιστές.

Το αυτοκίνητο μπορεί να θεωρείται ιδιωτικός χώρος για έναν οδηγό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι επιτρέπεται να κάνεις ότι θέλεις. Όχι τουλάχιστον όσον αφορά το κάπνισμα μπροστά σε ομάδες που δεν μπορούν να το αποφύγουν οικειοθελώς.

Σε αυτό το πρόβλημα έχουν εστιάσει οι Γερμανοί σύμβουλοι στη Βόρειας Βεστφαλία και συγκεκριμένα στο Αμβούργο, όπου γίνεται αγώνας ώστε να περάσει το συγκεκριμένο ψήφισμα. Οι σύμβουλοι λοιπόν θεωρούν πως είναι ανεπίτρεπτο να καπνίζει κάποιος μπροστά σε ανήλικα παιδία ή μπροστά σε εγκύους και για αυτό το λόγο το πρόστιμο για τον παραβάτη θα πρέπει να αγγίζει τις 3.000 ευρώ.

Οι Γερμανοί παρατάσσουν έρευνα σύμφωνα με την οποία 166.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα (παθητικοί καπνιστές), την ίδια στιγμή που η συγκέντρωση από καπνό μέσα στο αυτοκίνητο είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι έξω από αυτό.

Η πρόταση των συμβούλων του Αμβούργου αναμένεται να φθάσει στο κοινοβούλιο της Γερμανίας σύντομα και από αυτό θα εξαρτηθεί και το μέλλον των καπνιστών στους γερμανικούς δρόμους.

Να θυμίσουμε ότι παρόμοια προσπάθεια απορρίφτηκε το 2019, κάτι που δύσκολα θα συμβεί και τώρα αφού ένας καπνιστής δεν είναι λογικό βλάπτει απροκάλυπτα ένα μικρό παιδί ή ένα έμβρυο χωρίς κρατική παρέμβαση.
Στη χώρα μας υπάρχει ήδη αντίστοιχη απαγόρευση εδώ και δύο χρόνια, η οποία επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ για τον οδηγό και ακόμη και αφαίρεση διπλώματος σε περίπτωση που επιβαίνει ανήλικος κάτω των 12 ετών.