Αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και την είδηση πως οι δόσεις των εμβολίων της Pfizer θα μειωθούν προσωρινά στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου. 

 

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech σημειώνουν επιβράδυνση στον τομέα της παραγωγής. Ωστόσο η Κομισιόν, δια στόματος της ίδιας της προέδρου, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

«Αμέσως επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή της Pfizer και με διαβεβαίωσε πως θα γίνει κανονικά η παράδοση όλων των δόσεων που προβλέπονταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη τύπου.

Όπως ενημέρωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία στα τέλη Γενάρη θα μειωθεί προσωρινά μεν η παραγωγή των δόσεων προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αυξήσουν την παραγωγική της ικανότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Βρυξέλλες έχουν προαναγγείλει 500 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer/BioNTech, με δικαίωμα προαίρεσης για αγορά άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η πρόεδρος προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις ανησυχίες των έξι χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες έκαναν λόγο για «απαράδεκτες» καθυστερήσεις εκ μέρους της Pfizer, γεγονός που θα εκληφθεί ως υπονόμευση «στην αξιοπιστία της διαδικασίας του εμβολιασμού».

«Είχαμε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα, θα τα ξαναδούμε στο μέλλον, όμως ας μην ξεχνάμε ότι στο σύνολό της είναι μια τεράστια επιτυχία» επεσήμανε υπενθυμίζοντας μάλιστα πως η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε την αγορά πάνω από δύο δισεκατομμυρίων δόσεων ώστε να εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού της ΕΕ.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι κάνει αλλαγές στην διαδικασία και τη μονάδα παραγωγής που θα χρειασθούν επιπλέον ρυθμιστικές εγκρίσεις.

«Αν και αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Pfizer.

Άνιση προμήθεια εκφράζουν χώρες μέλη της Ε.Ε.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 από αυτόν που περιμένουν και παραπονούνται κατά την διάρκεια εσωτερικών συνεδριάσεων για αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech άρχισε να παραδίδεται στις χώρες της Ένωσης στο τέλος του Δεκεμβρίου.
Η εταιρεία Moderna ξεκίνησε τις αποστολές του δικού της εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, μετά την έγκρισή του από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στις 6 Ιανουαρίου.

Ανεπαρκή αριθμό δόσεων αναφέρει το 1/3 των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Ωστόσο, περί το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν «ανεπαρκή» αριθμό δόσεων κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την Τετάρτη.

Έκαν λόγο για αβέβαια χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις.

Η Pfizer: σύμφωνα με το πρόγραμμα οι παραδόσεις των δόσεων

Οι παραδόσεις γίνονται «σύμφωνα με το συμπεφωνημένο πρόγραμμα», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, αλλά τα χρονοδιαγράμματα είναι βελτιστοποιημένα και υπόκεινται σε αλλαγές.