Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής κάνναβης στον κόσμο εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαχθεί σε ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, όπως σε αυτό της Φρανκφούρτης ή του Λονδίνου. Στόχος, να επωφεληθεί από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους , η Γερμανία διαθέτει πλέον κάποιους από τους πιο ανεκτικούς νόμους της Ευρώπης για την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, με τους ενήλικες να επιτρέπεται να μεταφέρουν έως και 25 γραμμάρια. Η εμπορική καλλιέργεια εξακολουθεί να είναι παράνομη, αλλά οι ιατρικές χρήσεις και η παραγωγή έχουν απελευθερωθεί.

«Μας ενδιαφέρει πολύ μια εισαγωγή σε χρηματιστήριο της Ευρώπης» δήλωσε ο Juan Martinez, επικεφαλής της Curaleaf International, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι τρέχοντες περιορισμοί καθιστούν εφικτή μόνο μια μερική εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. «Διερευνούμε ενεργά τρόπους για να ενισχύσουμε την αξία των μετόχων, κάτι που περιλαμβάνει συζητήσεις με διάφορα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γερμανίας και του Λονδίνου», σημειώνει η ίδια εταιρεία.

Η Curaleaf

Η Curaleaf είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο στον Καναδά, χώρας που νομιμοποίησε την κατανάλωση και την περιορισμένη παραγωγή κάνναβης το 2018. Η κάνναβη απαγορεύεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, αν και είναι νόμιμη για ψυχαγωγική χρήση σε 24 πολιτείες.

Πολλές εταιρείες κάνναβης έχουν δυσκολευτεί να αντλήσουν χρηματοδότηση λόγω των κανόνων, μεταξύ άλλων από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, που εμποδίζουν τις επενδύσεις σε ομάδες που κερδίζουν χρήματα από την πώληση ψυχαγωγικών ναρκωτικών.

Η Curaleaf είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κάνναβης στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 4,6 δισ. δολάρια Καναδά, και οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο χρόνο. Καλλιεργεί κάνναβη στις ΗΠΑ, την Πορτογαλία και αλλού και πρόσφατα πραγματοποίησε εξαγορές στον Καναδά και την Πολωνία, για να επωφεληθεί από το κύμα νομιμοποίησης της κάνναβης και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους.

Παρόλο που η Curaleaf δήλωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να πουλήσει κάνναβη ως προϊόν αναψυχής στη Γερμανία μόλις αυτό νομιμοποιηθεί, ο Martinez δήλωσε ότι η προτεραιότητα της εταιρείας θα είναι η αγορά ιατρικής κάνναβης της χώρας.

«Η Curaleaf έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει τεχνογνωσία, επειδή το έχουμε ξανακάνει αυτό στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Martinez. «Καταλαβαίνουμε πώς αναπτύσσονται οι αγορές από ένα πολύ περιορισμένο ιατρικό πρόγραμμα τελικά σε ένα ευρύτερο ιατρικό πρόγραμμα και στη συνέχεια τελικά σε ένα πρόγραμμα κάνναβης για αναψυχή».

Ανάπτυξη της αγοράς κάνναβης

Η εταιρεία προέβλεψε ότι η αγορά της ιατρικής κάνναβης θα αναπτυχθεί ραγδαία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου το φάρμακο έχει εγκριθεί για ιατρική χρήση. Σημείωσε ότι σχεδόν το 4% του πληθυσμού στη Φλόριντα χρησιμοποιεί ιατρική κάνναβη, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το επίπεδο στη Γερμανία.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών και να καταστεί η κάνναβη θεραπεία πρώτης γραμμής στο πλαίσιο του ισχύοντος ιατρικού προγράμματος στη Γερμανία».

Ο Martinez τόνισε ότι η τηλεϊατρική και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για παθήσεις όπως ο χρόνιος πόνος αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες για τα προϊόντα της Curaleaf.

Ο ίδιος είπε ότι τα προϊόντα της συμμορφώνονται με τα «εξαιρετικά αυστηρά» πρότυπα παραγωγής της ΕΕ και ότι τα εργοστάσιά της είναι συγκρίσιμα «με τις Pfizers του κόσμου».

Μια άλλη εταιρεία κάνναβης, η Bloomwell Group με έδρα τη Φρανκφούρτη, ανέφερε ότι οι διακομιστές της πλατφόρμας τηλεϊατρικής της κατέρρευσαν προσωρινά αυτή την εβδομάδα, αφού 50.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν τον ιστότοπό της και 10.000 εγγράφηκαν για θεραπεία με ιατρική κάνναβη με έκπτωση.

Τροφοδοτούμενη από το κύμα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής χρήσης στις ΗΠΑ, η παγκόσμια αγορά κάνναβης επεκτάθηκε ραγδαία από 21 δισ. δολάρια το 2019 σε 47,1 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την Euromonitor International.

Αλλά η Linda Lichtmess, σύμβουλος της εταιρείας έρευνας αγοράς, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σύγχυση γύρω από το τι επιτρέπεται και τι όχι» με βάση τη νέα γερμανική νομοθεσία. Για παράδειγμα, οι γερμανικοί νόμοι επιτρέπουν στους ανθρώπους να καταναλώνουν μόνο ό,τι έχει παραχθεί στο εσωτερικό της χώρας, απαγορεύοντας τις εισαγωγές από χώρες όπως οι Κάτω Χώρες, οι οποίες αποποινικοποίησαν την κάνναβη το 1976.

«Υπήρξε απογοήτευση στον κλάδο που προετοιμαζόταν για παραγωγή στο εξωτερικό» δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι ο ανταγωνισμός για ιατρική χρήση αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν περιορισμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη συγκεκριμένη αγορά.

Διαβάστε ακόμη: