Όταν ο Χάρι Στάιλς φωτογραφήθηκε με φόρεμα, ως ο πρώτος άνδρας που εμφανίστηκε ποτέ μόνος σε εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue, ακούστηκε ότι έγραψε ιστορία τολμώντας κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε συνήθως τους άντρες.

Για να «αλλάξει αυτή η συνήθεια», μια νέα καμπάνια κατά της τοξικής αρρενωπότητας έχει στόχο να αλλάξει τη στερεοτυπική εικόνα του άνδρα. Η οργάνωση Renaissance Youth Leaders Forum (RYLF) από το Silliman University στις Φιλιππίνες κυκλοφόρησε μια νέα φωτογραφική καμπάνια στα social media, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη να σταθούμε κατά της τοξικής αρρενωπότητας. «Άνδρες και γυναίκες υποφέρουν εξαιτίας της τοξικής αρρενωπότητας. Παρατηρείται καθημερινά, online και offline».

Ποιά είναι στην πραγματικότητα η εικόνα του άντρα; Ο αληθινός άνδρας εξαρτάται από το πόσες γυναίκες έχουν βρεθεί στο κρεβάτι του; Από το πόσο καλά κρύβει τα συναισθήματά του; Από το αν φοράει έντονα χρώματα ή μόνο μαύρα; Όχι βέβαια.

«Οι άντρες δεν κλαίνε, δεν πρέπει να είναι ευαίσθητοι. Πρέπει να είναι σκληροί, να μην δείχνουν τις αδυναμίες τους. Οι άντρες δεν πρέπει να φορούν ροζ. Δεν είναι φεμινιστές.» είναι κάποιες από τις γνωστές ατάκες που έχει επιβάλλει η τοξική αρρενωπότητα και η οπισθοδρομική κοινωνία. Τα λάθος μηνύματα περνούν στα μικρότερα αγόρια, τα οποία μεγαλώνουν έχοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα για όσα «οφείλουν» να γίνουν, όπου η βία και η επιβολή εξουσίας έχουν τον πρώτο λόγο.

Η οργάνωση που λάνσαρε αυτήν την καμπάνια τόνισε ότι σκοπός της ήταν να αφυπνίσει το κοινό για την πραγματική σημασία του «άντρα» και όχι αυτήν που μας έχει περάσει η απαρχαιωμένη κοινωνική αντίληψη.

Φυσικά, κανείς δεν είπε ότι πρέπει οι άντρες να απορρίψουν χαρακτηριστικά όπως τον δυναμισμό, την αυτοπεποίθηση, την έντονη προσωπικότητά τους, απλώς πρέπει να αντιλαμβάνονται την αρρενωπότητας πιο σφαιρικά, να την προσαρμόζουν στη δική τους μοναδικότητα και να αγκαλιάζουν όλα τα συναισθήματά τους, όχι μόνο αυτά που τους κάνουν να φαίνονται αδιαπέραστους.