Αβέβαιη θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής την είσπραξη των «παγωμένων» φόρων και εισφορών, λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για υποχρεώσεις 6 δις ευρώ που έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο του 2021.
Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην παρουσίαση της έκθεσης για την πορεία του προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, εκφράζει την αμφιβολία του ότι θα μπορέσουν να εισπραχθούν οι φόροι και οι εισφορές που έχουν ανασταλεί ως προς την πληρωμή τους.
Στην παρουσίαση της έκθεσης, ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης επεσήμανε το γεγονός ότι λόγω αναβολών πληρωμής που έγιναν λόγω της κρίσης ή μη πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό φορολογικών εσόδων ύψους 5,25 δισ. καθώς και περίπου 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021. “Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν  αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν” είπε ο κ. Κουτεντάκης.
Θετική η μεσοπρόθεσμη προοπτική
Θετική χαρακτηρίζει τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανάκαμψης αν και εκφράζει αμφιβολία για την είσπραξη το 2021 αναβαλλόμενων φόρων και εισφορών ύψους 6 δισ. ευρώ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής του Γραφείου είπε ότι δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης όχι όμως για να χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.
Αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε ότι η ύφεση του 11,7% που κατέγραψε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο είναι η μεγαλύτερη εντός της ΕΕ, αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση που κατέγραψε ο τζίρος στον τουρισμό, κατά 80%. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα να ξεπεράσει στο 9μηνο τα 10,8 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.
Στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρόλα αυτά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνει την αβεβαιότητα και τους μεσοπρόθεσμους κίνδυνους για την οικονομία.
Η διάρκεια όσο και η έκταση των επιπτώσεων αυτού του δεύτερου κύματος είναι άγνωστες, γνωρίζουμε όμως πως όσο διευρύνονται οι οικονομικές και δημοσιονομικές απώλειες της πανδημίας, τόσο παρατείνεται ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι την επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τόνισε ότι η μεσοπρόθεσμη τάση της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, καθώς φαίνεται ότι είμαστε κοντά στη διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει να επωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία, εφόσον ξεπεραστεί η εμπλοκή από τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο σε νέες επενδύσεις οδηγώντας σε μια σημαντική άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ για την περίοδο 2021-26.
Η έκθεση αναφέρεται και στην Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση των προτάσεων που οδηγούν στην αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, στη βελτίωση των όρων συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην πράσινη ανάκαμψη και στην ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Τα πεδία αυτά συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και αποτελούν σπάνια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια κοινά αποδεκτή μακροπρόθεσμη στρατηγική.