Η γρήγορη μείωση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο μέρος της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού και θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους, όπως διεμήνυσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της Fed.

Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, υπογράμμισε πως: «Θα ήταν λάθος να μειωθούν τα επιτόκια πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα χωρίς επαρκή στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2%», προσθέτοντας πως: «Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε όλη την καλή δουλειά που έχει γίνει για να φτάσει ο πληθωρισμός σε αυτό το σημείο».

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Fed, Νιλ Κασκάρι, χαιρέτισε την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει επιτύχει ακόμα τον στόχο.

«Κάτι αξιομνημόνευτο συνέβη τους τελευταίους έξι με εννιά μήνες: Ο πληθωρισμός υποχώρησε πολύ γρήγορα» ανέφερε ο Κασκάρι σε εκδήλωση στη Μινεσότα. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα αλλά έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο με τον πληθωρισμό» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Κασκάρι επισήμανε ότι ο τριμηνιαίος και εξαμηνιαίος πληθωρισμός έχουν ουσιαστικά υποχωρήσει στο 2%. Ο Κασκάρι σημείωσε ότι δείχνει εξαιρετικά πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια ύφεση φέτος αλλά υπογράμμισε ότι παραμένουν τα γεωπολιτικά ρίσκα για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: