Σε μια από τις πιο κρίσιμες και απρόβλεπτες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών προσέρχεται σήμερα η Κύπρος, καθώς 569.182 ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 56 νέους εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επόμενη πενταετία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00, με ενδιάμεση διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι, ενώ η διαδικασία διεξάγεται σε 1.217 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και 13 στο εξωτερικό — ανάμεσά τους Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

----------

Η φετινή αναμέτρηση δεν θυμίζει τις προηγούμενες. Το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται πιο πολυκερματισμένο από ποτέ, η κοινωνική δυσαρέσκεια παραμένει έντονη και η συζήτηση γύρω από την οικονομία, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο.

752 υποψήφιοι και μάχη σε πολλά μέτωπα

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 752 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 743 μέσω κομματικών συνδυασμών και 9 ως ανεξάρτητοι.

Στη μάχη μπαίνουν τα παραδοσιακά κόμματα — ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ — αλλά και νέοι σχηματισμοί που επιχειρούν να εκφράσουν την αντισυστημική ψήφο ή τη δυσαρέσκεια των νεότερων ηλικιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει:

  • η πορεία του ΕΛΑΜ,
  • η παρουσία του κόμματος «Άμεση Δημοκρατία» του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου,
  • αλλά και η προσπάθεια του Volt Κύπρου να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η Αννίτα Δημητρίου ποντάρει στη «σταθερότητα»

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επιχείρησε μέχρι τέλους να δώσει χαρακτήρα «ευθύνης» στην κάλπη, προβάλλοντας το αφήγημα της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Στο τελευταίο της μήνυμα έκανε λόγο για ανάγκη μιας Βουλής που θα μπορεί να διαχειριστεί «ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον», ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στους νέους και στις οικογένειες που πιέζονται οικονομικά.

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΔΗΣΥ είναι εάν θα καταφέρει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε μια περίοδο όπου η φθορά του πολιτικού συστήματος αγγίζει σχεδόν όλα τα κόμματα εξουσίας.

Το ΑΚΕΛ σηκώνει τη σημαία κατά της ακρίβειας

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επέλεξε να δώσει κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση.

Το μήνυμά του εστίασε:

  • στην ακρίβεια,
  • στις κοινωνικές ανισότητες,
  • αλλά και στη σύγκρουση με «τα μεγάλα συμφέροντα και τα κατεστημένα».

Το ΑΚΕΛ επιχειρεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους που θεωρούν πως η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν πιεστεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Το ΕΛΑΜ και η μάχη της αντισυστημικής ψήφου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πορεία του ΕΛΑΜ, το οποίο εμφανίζεται ενισχυμένο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου, μίλησε για «ώρα αποφάσεων για το μέλλον της πατρίδας», επιχειρώντας να δώσει έντονο πατριωτικό και αντισυστημικό στίγμα.

Το ΕΛΑΜ επενδύει:

  • στην απογοήτευση από τα παραδοσιακά κόμματα,
  • στο μεταναστευτικό,
  • αλλά και στη γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας που υπάρχει σε ένα μέρος της κυπριακής κοινωνίας.

ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ παίζουν για την πολιτική επιβίωση

Το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου προσπάθησε να εμφανιστεί ως «δύναμη σοβαρότητας και ευθύνης», δίνοντας έμφαση στην οικονομία και τη σταθερότητα.

Αντίστοιχα, ο Μάριος Καρογιάν της ΔΗΠΑ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «πειραματισμών και ακραίων επιλογών», σε μια σαφή προσπάθεια να αποσπάσει κεντρώους ψηφοφόρους.

Η ΕΔΕΚ, από την άλλη, δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης. Ο Νίκος Αναστασίου μίλησε για «επιστροφή της ΕΔΕΚ» και για μια εκλογική μάχη που αφορά «το μέλλον της ίδιας της Κύπρου».

Το μεγάλο στοίχημα: συμμετοχή και αποχή

Πέρα από τα ποσοστά των κομμάτων, το μεγάλο ερώτημα της ημέρας είναι η συμμετοχή.

Η αποχή καταγράφεται τα τελευταία χρόνια ως η μεγαλύτερη «πολιτική δύναμη» στην Κύπρο και όλα τα επιτελεία παρακολουθούν με αγωνία τη ροή της συμμετοχής στις κάλπες.

Η τελετή ανακήρυξης των νέων βουλευτών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: