Περιορισμένες ήταν συγκριτικά με άλλους κλάδους οι απώλειες που κατέγραψαν οι εταιρείες λογισμικών και πληροφορικής κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, γεγονός που σύντομα τους επέτρεψε να ξαναμπούν σε θετική τροχιά ανάπτυξης.
Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου
Τα τελευταία χρόνια η αγορά του λογισμικού έχει θετικό πρόσημο και παρά την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού που έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της οικονομίας παγκοσμίως, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ή και την περαιτέρω ανάπτυξη συγκεκριμένων λογισμικών που αφορούν σε απομακρυσμένες τεχνολογίες ή τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας δίνοντας προβάδισμα στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό.
Ευκαιρία τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Μια μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, είναι να αναπτύξει νέα προϊόντα και να δημιουργήσει νεοφυείς επιχειρήσεις με σκοπό την Παγκόσμια αγορά, με νέες τεχνολογίες.
Ενδεικτικά, τέτοιοι τομείς είναι οι Τεχνολογίες A.I. – ArtificialIntelligence, η Ρομποτική- ή έστω ο προγραμματισμός για την λειτουργία τους, κ.ά.
Όπως αναφέρει στo radar ο κ. Θεοκλής Βασιλειάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Specisoft «είναι δύσκολο να σκιαγραφήσει κανείς την αγορά των λογισμικών καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί διάφορα που συνηγορούν υπέρ της ανάγκης για νέα λογισμικά παγκοσμίως. Ακούμε έννοιες όπως 4η Βιομηχανική Επανάσταση, Internet of Things (IoT), Smart City, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά. τα οποία υλοποιούνται μέσω λογισμικών. Τα ανωτέρω οδηγούν την σκέψη μας στο ότι όλο και περισσότερες ανάγκες δημιουργούνται για νέο λογισμικό, όταν λύνεται ένα πρόβλημα από κάποιο προηγούμενο. Σαν την Λερναία Υδρα, ικανοποιείς μια ανάγκη και δημιουργούνται νέες περισσότερες και με πολύ υψηλότερη την ανάγκη για νέα γνώση».
Εξάλλου, όπως έχουν δείξει και αρκετές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα όλες σχεδόν οι ειδικότητες της πληροφορικής και της τεχνολογίας γενικότερα συγκαταλέγονται στα κορυφαία επαγγέλματα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.
Πρόκειται για έναν τομέα που συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία και αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον, με ειδικότητες υψηλής ειδίκευσης που σήμερα ίσως δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε.
Την αναγκαιότητα της ψηφιακής τεχνολογίας και των λύσεων που προσφέρει, επιβάλλει η παρούσα κατάσταση, ενώ αναμένεται να στρέψει ακόμα περισσότερο όλα τα βλέμματα στο ψηφιακό μέλλον.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού οι αυξανόμενες τεχνολογικές ανάγκες των οργανισμών απαιτούν επαγγελματίες του κλάδου, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνά την προσφορά.
«Οι ανάγκες για λογισμικό είναι άπειρες» λέει ο κ. Βασιλειάδης συμπληρώνοντας ότι «με βάσει τα ανωτέρω, έχουμε μια αγορά που θα ανθεί διαχρονικά. Πώς να ταξινομήσουμε την αγορά του λογισμικού;
Εάν βλέπαμε το θέμα, από την πλευρά των εταιριών, θα παρατηρούσαμε σχετικά με τη στρατηγική των Παγκόσμιων Εταιρειών Λογισμικού, ότι ενδεικτικά η Microsoft επέβαλε στρατηγικά τον αυτοματισμό του γραφείου μέσω των λογισμικών Office (Word, Excel κλπ), το οποίο το κατάφερε και με τη χρήση του Excel και του Word για οποιοδήποτε processing καιμε τη χρήση Add On στο Excel.
Μια άλλη ανάλογη εταιρία είναι η ORACLE, που έχει δημιουργήσει γιγάντιο Software που “μπορεί” να κάνει τα πάντα, αλλά απευθύνεται μόνο σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή η αγορά (Microsoft, Oracle, …) παράγει γενικό προϊόν για όλες τι μεγάλες επιχειρήσεις του πλανήτη.
Τα τμήματα της αγοράς που αφήνονται από τα γενικής χρήσης μεγάλα λογισμικά, είναι πάρα πολλά. Απαιτούν ολοκλήρωση στο θέμα και ενσωματωμένη γνώση για να είναι χρήσιμα, όπως το παράδειγμα της Specisoft, που με τη λογική ενός έτοιμου πακέτου προσφέρει λογισμικά που έχουν ενσωματωμένη όλη τη γνώση, όλο το process και όλο το report έτοιμο.
Παρέχεται ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει και την απαιτούμενη γνώση».
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα μεγάλωσαν εταιρίες που ανέπτυξαν λογισμικό για τα λογιστήρια, και αυτό εξ αιτίας των ιδιαιτεροτήτων της φορολογικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Specisoft αναπτύχθηκαν λογισμικά που δεν έχουν διεθνή εμβέλεια. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Υπάρχουν όμως πολλές μικρές σχετικά εταιρίες, με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε διάφορα τμήματα της αγοράς, που απευθύνονται παραδείγματος χάρη σε διάφορες εξειδικευμένες αγορές (nichemarkets) και με εξειδικευμένα λογισμικά.
Όπως λέει «η Specisoft είναι μια τέτοια εταιρία καθώς και η εταιρία A.I. Soft (εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης) των ιδίων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Η τελευταία, είναι και μέλος του Elevate Greece, μετά από τους σχετικούς ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και χαρακτηρισμένη επισήμως ως Νεοφυής Επιχείρηση Καινοτομίας (StartUp).