Αν το καλοκαίρι στην Αθήνα χωρούσε σε μερικές λέξεις, τότε αυτές θα ήταν συναυλίες, σιντριβάνια, πλατείες, χορός, θερινά, ταράτσες και αμέτρητες βόλτες σε κάθε σημείο της. Αν οι διακοπές έχουν γίνει όνειρο θερινής νυκτός ή την βρίσκεις να μένεις στην πόλη το καλοκαίρι σου έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για ένα εναλλακτικό, πιο ευχάριστο, πιο χαλαρό καλοκαίρι στην καρδιά της πόλης. Και αν έχεις παιδιά, τόσο το καλύτερο, σου έχουμε προτάσεις για να περάσουν εκείνα καλά και εσύ καλύτερα.

18- 19 Ιουνίου

Μπορεί να μην είσαι αθλητικός τύπος αλλά έχεις ξανακάνει κανό στην άδεια πόλη; Oμολογώ πάντα ήθελα να ζήσω την εμπειρία μιας διαφορετικής, κωπηλατικής ξενάγησης στο ΚΠΙΣΝ και να χαζεύω ξανά και ξανά τα χορογραφημένα σιντριβάνια στο Κανάλι. Πρόλαβε την θέση σου γρήγορα.

Πέρνα μια βολτίτσα από το Indie Brew Fest στη Δημοτική αγορά Κυψέλης για να γευτείς δροσερές μπύρες, να δοκιμάσεις πολλές διαφορετικές γεύσεις από αγαπημένα γαστρονομικά projects. Ααα μην ξεχάσεις να πάρεις και κανένα κόμικ αν βρεθείς το πρωί της Κυριακής στη Δημοτική αγορά της Κυψέλης από το Comicdom Bazaar.

Αν οι flamenco παλμοί χτυπούν στην καρδιά σου δυνατά τότε δεν μπορείς να χάσεις το Hola Flamenco Festival που συγκεντρώνει τους flamenco καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα και τους ενώνει με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης από την Ισπανία σε μια ανεπανάληπτη γιορτή το ίδιο Σαββατοκύριακο στον δροσερό κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Για σένα που αγαπάς τα African vibes, το African Workshop Festival του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα – Λαμπηδόνα που θα διεξαχθεί στο πάρκο Λαμπηδόνα του Βύρωνα θα σε κάνει να περάσεις αξέχαστα. Μπορείς να δοκιμάσεις Αφρικάνικους χορούς, afrofitness, να χαλαρώσεις με γιόγκα εμπνευσμένη από την άφρο μουσική, να συμμετέχεις σε ομάδα αφρικάνικου τραγουδιού, να ακούσεις ιστορίες και μύθους και φυσικά να δοκιμάσεις λιχουδιές από την αφρικάνικη κουζίνα, καταλήγοντας με ελεύθερο Jamming.

21-26 Ιουνίου

Πάρε το στρωματάκι σου και βουρ. Την Τρίτη 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Yoga, η Μαρία Λουΐζα Βούρου παραδίδει ένα δημιουργικό session Sunset Yogilates που μας βοηθά να αντιληφθούμε την δύναμη που κρύβει το σώμα μας στο εμπορικό κέντρο River West.

Η υγεία πάνω από όλα και το καλοκαίρι! Στις 23 και 24 Ιουνίου η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα του SNF Nostos Conference, θέτοντας τη βάση για μια ευρύτερη συζήτηση για σημαντικά ζητήματα, όπως τη βιοηθική, την παγκόσμια κοινωνική ανισότητα στην υγεία αλλά και τον ρόλο των ιατρών σε εμπόλεμες ζώνες, τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών στις θεραπείες ψυχικής υγείας, τη ρομποτική, την επιστημονική δημοσιογραφία καθώς και το μέλλον της ιατρικής, μέσα από νέες τεχνολογίες. Φέτος, έχει σχεδιαστεί  προκειμένου να μπορούν να ακουστούν οι φωνές όλων και ιδίως των νέων ανθρώπων. Αδερφάκια του και ο αγώνας δρόμου SNF Nostos Run, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, καθώς και ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα διαδραστικών εγκαταστάσεων, δράσεων, εκθέσεων και συναυλιών. Όλα σε ένα.

Το SNF Nostos γίνεται SNF Nostos Health

Χρώματα, χρώματα και πάλι χρώματα. Το Σάββατο 25 Ιουνίου το αγαπημένο Colourday Festival επιστρέφει στο ΟΑΚΑ και θα είναι έτσι ακριβώς όπως το ονειρεύεσαι τα τελευταία 2 χρόνια. Λευκή μπλούζα και καλή διάθεση. Εντυπωσιακά liveacts και djshows, άπειροι καλεσμένοι που θες οπωσδήποτε να δεις από κοντά, ολοκαίνουργιο secret colour, διασκεδαστικά activations και πολλά ακόμη.

Αν δεν έχεις πολύ όρεξή για πάρτι τότε εντάξει πάρε το ποδηλατικό σου δίδυμο και μετακινήσου στον 4ο Αγώνα Πάρκου Νυχτερινές Διαδρομές στο Πεδίον του Άρεως. Η πόλη με ποδήλατο τα βράδια έχει άλλωστε τη δική της μαγεία.

Δεν γίνεται να αφήσεις τους τετράποδους φίλους μας χωρίς μια βόλτα στο Your Best Friend’s Playground του Pawsome. Στις 25 και 26 Ιουνίου η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα μετατραπεί σε ένα “γατό/σκυλό-τοπο” όπου θα αντηχούν γαβγίσματα και νιαουρίσματα. Κατοικίδια και ιδιοκτήτες, θα έχουν την ευκαιρία να βρουν λιχουδιές και φρέσκες τροφές, αξεσουάρ, παιχνίδια και υπηρεσίες grooming και εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, θα παρέχονται tips για την φροντίδα και την εκπαίδευσή τους από ειδικούς, θα μπορέσουν να κάνουν βόλτα με ένα σκύλο – οδηγό τυφλών, να φωτογραφηθούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο photo booth, αναδεικνύοντας την μοναδικότητα των κατοικίδιων τους, καθώς και να παρακολουθήσουν ένα show χορού.

Ιούλιος στην πόλη

Οι χοροί δεν φτάνουν ποτέ όλοι το ξέρουν αυτό. Ο Ιούλιος σε προσκαλεί να επισκεφτείς το 8ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού του Δήμου Αθηναίων και του Διεθνούς Συμβουλίου χορού με την υποστήριξη της Ινδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, 1 – 3 Ιουλίου στο Θέατρο Δόρα Στράτου. Τρεις ημέρες «κατάδυσης» στον πολιτισμό, γεμάτες από μυστήριο, γοητεία, μουσική, χορό και απέραντη αισθητική, 13 διαφορετικά σεμινάρια από κορυφαίους δασκάλους με τεχνικές και χορογραφίες αλλά και τον «7ο Διεθνή Διαγωνισμό χορού Bollywood».

Αν είσαι κι εσύ κοιλιόδουλος, γνωρίζεις ήδη ότι το Taste of Athens επιστρέφει 7-10 Ιουλίου. Πάρε την παρέα σου, μην φας και κανά δυο μέρες πριν και επισκέψου το μεγαλύτερο και πιο νόστιμο γαστρονομικό event της Ελλάδας στο Ζάππειο. 10 από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, κορυφαίοι chef, εμβληματικά πιάτα και ένα γεμάτο πρόγραμμα μουσικής και διασκέδασης σε περιμένουν.

Λάτρεις των άστρων ενωθείτε. Το Σάββατο 9 Ιουλίου και 30 Ιουλίου στις  21.30 – 23.30 στον υπέροχο κήπο

του Αστεροσκοπείου, αστρονόμοι μας ταξιδεύουν στα μυστικά του σύμπαντος και την απίστευτη γοητεία της επιστήμης. Παρατηρούμε τον έναστρο ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, ξεναγούμαστε στις αίθουσες του Αστεροσκοπείου ενώ οι πόρτες της βιβλιοθήκης ανοίγουν για να αποκαλύψουν μόνο σε εμάς τα μυστικά της.

Τι θα κάνουν οι μικροί το καλοκαίρι στην πόλη

Tα σχολεία κλείνουν και τα Summer Camp αποτελούν δημιουργική πρόταση για καλοκαιρινές δραστηριότητες και παιχνίδια στην πόλη, προσφέροντας διασκέδαση, εκπαίδευση και άθληση ενώ ταυτόχρονα είναι μια «ανάσα» για τους εργαζόμενους γονείς. Εκτός από τα μπάνια, τα παγωτά, τον ύπνο, τις βόλτες, και το ξέγνοιαστο παιχνίδι, το Summer Camp του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, το Summer Camp στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το  Καλοκαιρινό Camp 2022 στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Summer Camp με τίτλο «Ένας Δικός σου Κήπος», Stem Summer Camp 2022″ στο Μουσείο Πειραμάτων είναι μόνο μερικά από τα Camp που ξεκινούν στις 16 Ιουνίου για παιδιά ηλικιών 6-10 με πληθώρα καλλιτεχνικών δράσεων σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

Αν τα παιδιά σας είναι 11-13 ετών και οι λέξεις επιστήμη και περιπέτεια τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον μπορούν επίσης να συμμετέχουν στα διήμερα Summer Camps του Ιδρύματος Ευγενίδου. Μέσα από πρωτότυπες, δημιουργικές και ψυχαγωγικές δράσεις επιστήμης και τεχνολογίας, θα ανακαλύψουν βιολογικούς και χημικούς τρόπους καθαρισμού του νερού, θα προσανατολιστούν με τη βοήθεια των αστεριών, θα αποκρυπτογραφήσουν κρυφά μηνύματα και θα καταγράψουν τις περιπέτειές τους σε stop-motion animation και podcast.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν ακόμη, σε ξέφρενους ρυθμούς στο Kids Dream Festival 2022 που θα ζωντανέψει για τρεις ημέρες, 17, 18 & 19 Ιουνίου, στο Άλσος Στρατού. Ομαδικά παιχνίδια, παραστάσεις, πλανητάριο, disco party, bubble show, ρομποτική, μαγειρική, ανασκαφές, γιόγκα, γνωριμία με τα μικρά πόνυ και πολλά άλλα σας περιμένουν.

Εάν πάλι θέλουν να ζήσουν μια διαδραστική εμπειρία και να εξερευνήσουν το Βιολογικό Αμπελώνα, να κάνουν μια στάση τους στάβλους με τα άλογα, στο Οινοποιείο – Εμφιαλωτήριο και να δοκιμάσουν ποικιλία προϊόντων, τότε μια ξενάγηση στον Πύργο Βασιλίσσης, τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου θα τους συναρπάσει.

Για τα παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό οι δράσεις του Γηπέδου Ζωής θα συνεχιστούν στο Νοstos Festival στις 22 Ιουνίου με ένα μοναδικό Inclusive Basketball Game στη σκηνή της Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο Vamvakou Revival στις 3 Ιουλίου.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο VSP με πηλό και δημιουργία μιας έκθεσης με τα έργα των παιδιών, Επίσκεψη στην έκθεση «Plásmata: Bodies, Dreams, and Data» στο Πεδίον του Άρεως και Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο VSP και δημιουργία μιας μικρής έκθεσης ή performance. Αυτά μπορούν να κάνουν τα παιδιά 6-12 ετών στο εργαστήριο τέχνης «Η Βικτώρια πάει διακοπές…», του Victoria Square Project στις 24&25 Ιουνίου και να διασκεδάσουν. Μέσα από τις επισκέψεις στα μουσεία και τα πάρκα προσεγγίζουν θέματα όπως η ταυτότητα και ο τρόπος έκφρασής της στην τέχνη  από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Plásmata: Bodies, Dreams, and Data στο Πεδίον του Άρεως

Οι μικροί φίλοι από 4 έως 12 ετών που τα μουσεία αποτελούν γι αυτούς συναρπαστικούς χώρους, τα δωρεάν καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα στους κήπους και τις αυλές των Μουσείων, των Πολιτιστικών Κέντρων και της Πινακοθήκες του Δήμου Αθηναίων έχουν ξεκινήσει ήδη και θα ολοκληρωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. H ιαπωνική τέχνη, η τέχνη του κεντήματος και του graffiti από τη ματιά των παιδιών, για να δούμε.

Το Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Παρασκευής στις 18 Ιουνίου και το 1ο Κορυδαλλός School Festival στις 25 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος» είναι σίγουρα δυο  καλές εμπειρίες για να ζήσεις με τα παιδιά σου. Σχολικές μπάντες, careers office, workshops και υπέροχοι διαγωνισμοί. Γονείς παραδεχτείτε το ζηλεύετε κι εσείς.

Shopping και events στα εμπορικά κέντρα

Ακόμη, τo Σάββατο 25 Ιουνίου στο εμπορικό River West, οι μικροί chef  μπορούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη μαγειρική και να ανακαλύψουν τεχνικές και συνταγές σε συνεργασία με τη Σχολή Μαγειρικής Kids Cooking Club ενώ την Κυριακή 3 Ιουλίου, το παιχνίδι αποκτά ξεχωριστό νόημα με το WWF. Τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δράσεις και ένα μοναδικό πρόγραμμα με την επιμέλεια του οργανισμού, μαθαίνουν για τα απειλούμενα είδη αλλά και για το οικολογικό αποτύπωμα.

Τέλος, η αργοναυτική εκστρατεία, ο Οδυσσέας με τον Κύκλωπα και το παλάτι των Θεών, περιμένουν τους φίλους μας για να τους χαρίσουν άφθονο… Playmobil Fun στο Athens Metro Mall έως τις 3 Ιουλίου.