Σε Σκωτσέζικο ντους παραπέμπει η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Κύπρου καθώς την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφραζόταν μέχρι χθες -μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- στην Αθήνα, διαδέχεται η ανησυχία ότι η διασύνδεση συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα ένα 24ωρο πριν τις πιέσεις της Nexans για διακοπή εργασιών στις 19 του μήνα και πριν την συνάντηση Μητσοτάκη –Χριστοδουλίδη.
Τις αμφιβολίες για την πορεία του καλωδίου πυροδοτεί το κείμενο που φαίνεται να έχει παραλάβει η ελληνική πλευρά σε σχέση με όσα συμφωνήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και τα οποία φαίνεται να απέχουν πολύ από όσα καλόπιστα συζητούσαν εντατικά τις τελευταίες μέρες οι δύο πλευρές. Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις περιγράφουν ένα μεγάλο προβληματισμό στο στρατηγείο της Μεσογείων καθώς οι Κύπριοι εμφανίζονται να μην έχουν οριστικοποιήσει ακόμη ούτε το ποσό της ανάκτησης του κόστους που χθες ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου με δηλώσεις του εμφανιζόταν να έχει «κλειδώσει» στα 25 εκ. το χρόνο για την επόμενη πενταετία της κατασκευής του έργου δηλαδή συνολικά 125 εκ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ακόμη και αυτό το ποσό δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς η διατύπωση στο κείμενο που έχει διανεμηθεί αναφέρει ότι το ποσό δύναται να φτάσει μέχρι τα 125 εκ. το χρόνο αφήνοντας την ρύθμιση του ζητήματος στους Κύπριους. Η ελληνική πλευρά φαίνεται πάντως να αιφνιδιάστηκε και με την πίεση των Κυπρίων να βάλλει πλάτη σε περίπτωση αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έργου, προβλέποντας ότι εφόσον το καλώδιο ξεπεράσει το 1,94 εκ. ευρώ, πράγμα που θεωρείται πολύ πιθανόν, η επιπλέον δαπάνη θα επιμεριστεί ισόποσα στις δύο χώρες. Πρόκειται για μια απαίτηση που αν τελικά ισχύει ανατρέπει την αρχική κατανομή στο κόστος του έργου που είναι 63% η Κύπρος και 37% η Ελλάδα. Η Κύπρος δηλαδή ζητά άλλη μια υπαναχώρηση από την Ελλάδα για να στηρίξει το έργο καθώς έχει προηγηθεί ο ισόποσος επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου (50%-50%) σε περίπτωση Τουρκικής εμπλοκής.
Την ώρα μάλιστα που η Κυπριακή πλευρά “σφυρίζει” αδιάφορα για την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του ηλεκτρικού καλωδίου, το οποίο συνεχώς τρενάρει αμφισβητώντας τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ. Το θέμα θεωρείται κομβικής σημασίας για την ελληνική πλευρά, κάτι το οποίο είχε διαμηνύσει στην τελευταία σύσκεψη στην Κύπρο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο υπουργός μεταφέροντας και την θέληση του Πρωθυπουργού είχε ζητήσει να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων σε αυτό το θέμα καθώς θεωρείται προϋπόθεση για να προσελκύσει το έργο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και για να ανοίξει την τραπεζική χρηματοδότηση.