Με μια λιτή τελετή, προσαρμοσμένη στην εποχή του νέου κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλους της ΔΟΕ Σπύρου Καπράλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη.

23984262

Εξήντα νέες συστοιχίες, με τρεις χιλιάδες εξακόσια σώματα led, φωτίζουν πλέον το πιο εμβληματικό στάδιο του Αθλητισμού, το Καλλιμάρμαρο. Για πρώτη φορά, ο φωτισμός σε μνημείο προσαρμόζεται. Aπό ψυχρός γίνεται θερμός, όσο «βαθαίνει» το σκοτάδι.

 

«Ήταν μεγάλη πρόκληση, γιατί είναι ένα σπουδαίο μνημείο» λέει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σχεδιαστής του φωτισμού, Γιώργος Τέλλος και συνεχίζει: «Είναι ένα μνημείο το οποίο έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Ακόμα μεγαλύτερη και από την Ακρόπολη. Είναι προσβάσιμο γιατί ο κόσμος περνάει όπως και να έχει».

Απλή και λιτή τελετή

Αποκαλυπτήρια για τον νέο φωτισμό στο Καλλιμάρμαρο

Ο νέος φωτισμός αναδεικνύει το πεντελικό μάρμαρο του ιστορικού σταδίου ενώ μειώνει τη φωτορύπανση κατά 70-80%.    

Παρά τους ελάχιστους προσκεκλημένους, η μεγαλοπρέπεια του Καλλιμάρμαρου έδωσε μία φαντασμαγορική διάσταση στη λιτή τελετή. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με ανάκρουση του Εθνικού και του Ολυμπιακού Ύμνου. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ έδωσε το «σύνθημα» για να ανάψουν τα φώτα, και ευχήθηκε να «φωτίσει το νέο πνεύμα του Ολυμπισμού».

apokalyptiria-gia-ton-neo-fotismo-sto-kallimarmaro2

 

Μελέτη έξι μηνών 

23984199

Η μελέτη ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, με εντολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, διότι ο παλιός εξοπλισμός είχε εμφανίσει σημάδια φθοράς. Η φωτορύπανση μειώθηκε κατά 70%-80% και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50% ενώ με τον νέο φωτισμό θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού. Το στάδιο αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του Αθλητισμού διότι σε αυτό διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το 1896.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.