Άρχισε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» καθώς έχει ήδη “ντύσει” στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας και έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Σαράντα πόντους έφτασε το χιόνι στα Γρεβενά ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία και στον δρόμο Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.

 

Η κακοκαιρία έχει κυκλώσει την περιοχή της Λαμίας, το χιόνι πέφτει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται αραιές βροχοπτώσεις.

Ως και 12 βαθμούς υπό το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία στη Σιάτιστα Κοζάνης και στη Φλώρινα. Μέχρι και ένα μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού στην Π.Ε. Τρικάλων, όπου άνθρωποι και μηχανήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν τη δική τους μάχη για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Η «Μήδεια» θα περιοριστεί από το απόγευμα στα ανατολικά και νότια, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ενώ ήδη διακόπηκε λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Καρδίτσας, καθώς και σε τμήματα κυρίως επαρχιακών δρόμων στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Στερεά.

Πού απαιτούνται αλυσίδες- Πού ισχυύει απαγόρευση

Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς),
στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.
Στο νομό Πέλλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.
Στη Χαλκιδική, από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).
Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 42ο έως το 78ο χλμ. της εθνικής οδού Καρδίτσας – Άρτας και από το 13ο έως το 29ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας.
Σε σημεία της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού αλλά και προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των Τριών-Πέντε Πηγαδιών.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα άνω των 3,5 τόνων επί :

  • της Εγνατίας οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου.
  • στην ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης στο τμήμα απο χ/θ 19+000 έως χ/θ 90+000 και
    στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:

-από το 28ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου)

-από το 1ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου – Γρεβενών,

-στην εθνική οδό Τρικάλων – Καρδίτσας σε όλο το μήκος της,

-από το 22ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – ‘Αρτας έως το 75ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – ‘Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και

-από το 4ο χλμ (Δ/ση Πύλης – Μεσοχώρας) έως το 55ο χλμ της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.

Η πρόγνωση του καιρού

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σήμερα στα κεντρικά και τα βόρεια, σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο, και στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα βροχές, με καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος σε πολλές περιοχές στα βόρεια θα είναι ολικός. Βορειάδες έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Από 3 έως 8 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, από μείον 4 έως 0 στη Θεσσαλονίκη.