Επί ποδός βρίσκονται αρχές και κάτοικοι στη Θεσσαλία, εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία Elias που αναμένεται από σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Για τον λόγο αυτό, αναστέλλεται έως και την Τετάρτη η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία, και η διδασκαλία θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα σχολεία στις περιοχές Παλαμάς, Φαρκαδόνα, Μεγάλα Καλύβια, Φαλάνη, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης και του Κιλελέρ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.
Κακοκαιρία Elias: Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη
Σε έκτακτη σύσκεψη χθες, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, δόθηκαν οδηγίες, τόσο για την εξέλιξη των έργων καθαρισμού σε ποτάμια και υδατορέματα και την αποκατάσταση αναχωμάτων που εκτελούνται σε όλη τη Θεσσαλία, όσο και για την εφαρμογή, των προβλεπόμενων μέτρων πολιτικής προστασίας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης, με συνεργεία στις πληγείσες περιοχές, με τους ιδιώτες αλλά και μονάδες του στρατού να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την στήριξη των αναχωμάτων που υποχώρησαν κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς στην περιοχή θα σταλούν μεταξύ άλλων 70 άτομα από τη Ζ’ ΜΑΚ με επιπλέον 10 λέμβους και 120 άτομα από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με 24 λέμβους.
Κακοκαιρία Elias: Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανώς στο Ιόνιο, τη βόρεια Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Κακοκαιρία Elias: Πόσο επικίνδυνη θεωρείται
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στη Θεσσαλία και στη βόρεια-βορειοανατολική Στερεά αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Σε ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ3 αναφέρει ότι το επόμενο τριήμερο θα πέσει στη Θεσσαλία γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που «έδωσε» στην περιοχή η κακοκαιρία Daniel.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά!
Το ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια και σε ποιες περιοχές κατά την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρεία ποικιλία γεωμορφολογικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ιδιότητες του εδάφους καθορίζουν τελικά το πόσο “ευάλωτη” θα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλημμύρες.
Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επομένως να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την “ευπάθεια” και το βαθμό κορεσμού του εδάφους από το πολύ νερό μιας περιοχής καθώς όπως παρατηρήσαμε άλλωστε στη Θεσσαλική πεδιάδα τις τελευταίες ημέρες, αν και μέρος του νερού απελευθερώθηκε πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης, σε αρκετές ακόμα περιοχές κατάφερε να κατακρατηθεί.
Είναι γνωστό ότι διήθηση του νερού στο έδαφος εξαρτάται από τη σύστασή του. Η αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χούμο, τον τύπο, το πάχος και την πυκνότητα του εδάφους. Το μέγεθος και το σχήμα των κοιλοτήτων στο έδαφος καθορίζουν επίσης τις ιδιότητες αποθήκευσης. Εάν το έδαφος είναι κορεσμένο, το νερό δεν μπορεί να διηθηθεί και ρέει απευθείας σε υδάτινους αποδέκτες.
Ισχυρές βροχοπτώσες σε κορεσμένα από το νερό εδάφη καθώς και η εισροή από πολλούς παραπόταμους και ρέματα οδηγούν όπως είναι φυσικό σε ευκολότερη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Εάν το υδατόρευμα δεν έχει χώρο για να υπερχειλίσει και δεν υπάρχουν φυσικές δυνατότητες συγκράτησης, όπως βλάστηση στις όχθες, στενώσεις ή μαιάνδρους για να επιβραδύνουν τη ροή, τότε αυτό μπορεί να υπερχειλίσει στις όχθες του και να προκληθούν πλημμύρες.
Σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας- βορειοανατολικής Στερεάς όπου φαίνεται να δέχονται και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο, η μεγάλη κλίση προκαλεί συχνά ταχεία αποστράγγιση και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες στα χαμηλότερα υψομετρα και στις πεδινές περιοχές!».
Διαβάστε ακόμη: