Αργά σήμερα το βράδυ, «έρχεται» η κακοκαιρία «Μπάλλος» μετά την κακοκαιρία «Αθηνά» η οποία προκάλεσε ιδιαίτερες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Βόρεια Εύβοια.

Μάλιστα, για την κακοκαιρία «Μπάλλος» η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Βάσει των προγνωστικών, αναμένεται ισχυρή επιδείνωσή του καιρού, η οποία θα επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης (13/10) προς Πέμπτη (14/10) και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Δείτε χάρτες πρόγνωσης για αύριο, Πέμπτη:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έρχεται με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Πού θα «χτυπήσει»

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έρχεται με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Πού θα «χτυπήσει»

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένταση των φαινομένων από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης

Μετά την ελαφρά βελτίωση, από χθες το απόγευμα, του καιρού το «σκηνικό» αλλάζει και πάλι από νωρίς την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Το βράδυ στη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στη Μακεδονία, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (15/10) προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ενώ πρόσκαιρα είναι πιθανό να χιονίσει και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Xάρτες πρόγνωσης για Παρασκευή (15/10):

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έρχεται με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Πού θα «χτυπήσει» Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έρχεται με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Πού θα «χτυπήσει» Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έρχεται με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Πού θα «χτυπήσει»

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή την κακοκαιρία «Μπάλλος», συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή.
  • Οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.