Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος», με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο με μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Κλειστά σχολεία 

Κλειστά θα είναι αύριο όλα τα σχολεία στην Αττική με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σε λίγο.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έδωσε εντολή να μην λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σε όλη την Αττική τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν σχετικής εντολής του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Στο πλαίσιο αυτό και για προληπτικούς λόγους σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και αύριο Παρασκευή 15 του μηνός θα βρίσκονται σε επιφυλακή ειδικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής σε ρέματα και περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλο το εύρος της Περιφέρειας, προκειμένου να επέμβουν άμεσα, όπου και αν απαιτηθεί.

Δρόμοι πλημμυρισμένοι 

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι έκλεισε η Κηφισίας στο ύψος του Φάρου του Ψυχικού λόγω συσσώρευσης υδάτων στην υπόγεια διάβαση. Η κυκλοφορία εκτρέπεται από τον Τροχαία προς τους παράδρομους και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπή κυκλοφορίας και στις οδούς Σκυλίτση και Τζαβέλα στο ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς Πειραιά. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση λόγω της συσσώρευσης υδάτων σταμάτησε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Αθήνα από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού. Παρόμοια εικόνα και στην Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Μεγάλα προβλήματα έχουμε και στο ποτάμι στο ρεύμα προς Κηφισιά. Τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα από το ύψος των ΚΤΕΛ έως και την Αττική Οδό.

Πλημμύρισε η Πανόρμου από την βροχή

«Θάλασσα» έγινε η άσφαλτος στην Πανόρμου όπου από την βροχή το ρεύμα προς την οδό Αλεξάνδρας πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ οι πεζοί να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην βραχούν.

Διακοπές ρεύματος 

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Παγκράτι, Κεραμεικό και Καλλιθέα Χωρίς ρεύμα παραμένει ένα μεγάλο μέρος του Παγκρατίου, καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει βλάβη σε γραμμής Μέσης Τάσης. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω της κακοκαιρίας ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα στη χαμηλή τάση.

ΗΣΑΠ

Οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν από νωρίς το μεσημέρι την Αττική έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στη λειτουργία του ΗΣΑΠ.

Συμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω συσσώρευσης υδάτων, τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό γίνονται στο τμήμα «Ταύρος -Πειραιάς» και «Ομόνοια – Κηφισιά», ενώ οι γραμμές στο Θησείο έχουν πλημμυρίσει.

Στο μεταξύ, προβλήματα στην κίνηση των συρμών του τραμ έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση αυτή την ώρα στην Αττική.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής:

– (Πλάτων) Κασομούλη – Πικροδάφνη

– (Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ,

– (Θουκιδίδης) Πικροδάφνη – ΣΕΦ

 

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε και τη Βουλή

Θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει από νωρίς το κέντρο της Αθήνας έπεσε και η Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο 150 ετών στον εξωτερικό της χώρο.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 και σε συνέχεια σύσκεψης υπό τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συγκάλεσε σύσκεψη με την συμμετοχή των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των ΕΔ.

Κατά την διάρκεια της δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την τήρηση σε μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των ΕΔ για την συνδρομή σε όση έκταση απαιτηθεί στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προς αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την κακοκαιρία ΜΠΑΛΛΟΣ.

Ειδικότερα με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και έγκριση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων έχουν ήδη αναληφθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

 Τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τμήματα και μέσα.

 Επιπλέον και πέραν των προαναφερθέντων από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ στην Περιοχή Ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου.

 Επιπρόσθετα, τηρούνται σε ετοιμότητα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών Επιτήρησης, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης εφόσον απαιτηθεί.