Η Αττική προετοιμάζεται για ένα έντονο καιρικά 48ωρο (Τετάρτη 1/4 – Πέμπτη 2/4), με το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής σύγκλισης (atmospheric convergence) να αποτελεί το κύριο αίτιο των επικείμενων καταιγίδων.

Σύμφωνα με την σημερινή ανάλυση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της δυναμικής του φαινομένου.

-----------------

Τι είναι η «Σύγκλιση Ανέμων»

Η σύγκλιση συμβαίνει όταν δύο διαφορετικά ρεύματα αέρα συγκρούονται πάνω από μια περιοχή. Στην περίπτωση της Αττικής, οι βορειοανατολικοί άνεμοι συναντώνται με νοτιοανατολικούς στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Αναγκαστική ανύψωση: Καθώς οι μάζες αέρα δεν έχουν πού αλλού να πάνε κατά τη σύγκρουση, αναγκάζονται να κινηθούν προς τα πάνω.

Ψύξη και κορεσμός: Ο ανερχόμενος αέρας ψύχεται και η υγρασία που μεταφέρει (ειδικά από το νοτιοανατολικό ρεύμα του Αιγαίου) συμπυκνώνεται.

Δημιουργία νεφών: Το αποτέλεσμα είναι η ραγδαία ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών (σωρειτομελανίες), που οδηγούν σε έντονη αστάθεια.

Γνωστοί και ως «Ο Βασιλιάς των Νεφών», τα σωρειτομελανοειδή νέφη υπάρχουν σε όλο το ύψος της τροπόσφαιρας και συνήθως χαρακτηρίζονται από την παγωμένη κορυφή τους σε σχήμα άκμονα.

Η πρόγνωση για το 48ωρο (1/4 – 2/4 2026)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι:

Η πιο δύσκολη ημέρα η Τετάρτη 1/4: Τα φαινόμενα θα ενταθούν από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Τετάρτης. Αναμένονται ύψη βροχής από 30 έως 90 mm, με το βόρειο και ανατολικό τόξο του νομού να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ραγδαιότητα και κίνδυνοι: Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι αυξημένος αν η ένταση φτάσει τα 20-40 mm ανά ώρα. Δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις και άνεμοι που τοπικά θα ξεπεράσουν τα 100 km/h.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Erminio την Πέμπτη 2/4: Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί με επίμονες βροχές λόγω της συνεχούς τροφοδοσίας υγρασίας από το Αιγαίο, με σταδιακή εξασθένηση να διαφαίνεται από το απόγευμα της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμη: