Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός μέχρι και την Κυριακή, με τη θερμοκρασία από χθες το μεσημέρι να ανεβαίνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας – και τοπικά ξεπερνώντας – τους 32 βαθμούς, όπως στην Σπάρτη και τη Θήβα που το θερμόμετρο χθες έδειξε 32.6 °C.

Ωστόσο από το μεσημέρι της Κυριακής προβλέπεται μεταβολή του καιρού, καθώς «βαλκανικό μέτωπο» που θα περάσει από τη χώρα αναμένεται να ρίξει τη θερμοκρασία έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενισχύοντας και τους βοριάδες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά «η πτώση της θερμοκρασίας από τους 32°C με 33°C το Σάββατο στους 24°C με 26°C της Δευτέρας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα… Οι ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι σε Ιόνιο και Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 μποφόρ μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας θα είναι χαρακτηριστικό του καιρού».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«ΑΠ’ ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΗΣ, ΑΛΛΑ ΑΙΣΘΗΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΎ ΜΕΤΩΠΟΥ
Η πτώση της θερμοκρασίας από τους 32°C με 33°C το Σάββατο στους 24°C με 26°C της Δευτέρας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα και θα επανέλθουμε κοντά στις κανονικές , ή λίγο κάτω από τις κανονικές τιμές για την εποχή.

Οι ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι σε Ιόνιο και Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 μποφόρ μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας θα είναι χαρακτηριστικό του καιρού και δεν αποκλείεται στα ΒΑ τα φαινόμενα να είναι ισχυρά».

Μαρουσάκης: «Πρώτα καλοκαίρι και μετά βίαιη μεταβολή»

Τον καλοκαιρινό καιρό αυτής της εβδομάδας, διαδέχονται έντονα φαινόμενα από την Κυριακή και έπειτα, σύμφωνα και με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Ο μετεωρολόγος στην πρόβλεψή του για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας, κάνει λόγο για επικίνδυνα μπουρίνια και θυελλώδεις ανέμους. Αναλυτικότερα όπως αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης μέχρι την Κυριακή θα θυμίζει καλοκαίρι.

«Καλοκαιρινός ο καιρός μέχρι Κυριακή μεσημέρι», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, συμπληρώνοντας πως «στη συνέχεια θα έχουμε επικίνδυνα μπουρίνια προς τα βόρεια και θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους προς τα ανατολικά και νότια οι οποίοι θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: 

«Αιτία γι’ αυτή τη βίαιη αλλαγή του καιρού αποτελεί η κίνηση ενός ψυχρού μετώπου όπως απεικονίζεται και στον χάρτη μας παρακάτω, από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.
Έτσι λοιπόν θα προκληθεί μια βίαιη σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα την έντονη διαφορά πίεσης που θα οδηγήσει σε τοπικά θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους, αλλά και την έντονη αστάθεια αρχικά στα βόρεια και τη Δευτέρα ανατολικότερα και νοτιότερα.
Χαρακτηριστικό το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την περιοχή της Αθήνας όπου ενώ την Κυριακή θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 34° με 35° βαθμούς, την Δευτέρα ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26° με 27° βαθμούς κελσίου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

1. Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Κυριακής στα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο, πιθανόν βόρεια Θεσσαλία), οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από επικίνδυνους ανέμους, χαλάζι, επικίνδυνους κεραυνούς.
2. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την ξηρασία εκεί ιδιαίτερα όπου δεν προβλέπονται βροχές, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
3. Επικίνδυνες καταιγίδες τη Δευτέρα προς τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.
Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

Κοντά στους 33 °C η θερμοκρασία την Πέμπτη

Πλησίασε τους 33 °C η θερμοκρασία την Πέμπτη 26/09. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 32.6 °C και καταγράφηκε στη Σπάρτη και στη Θήβα (Nέα Οδός). Όπως φαίνεται στον πίνακα που παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες, θερμότερες περιοχές την Πέμπτη 26/09 ήταν η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη, η Ρόδος και η Μακεδονία.

Άλλωστε όπως έχουν επισημάνει αρκετοί ειδικοί, την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι θερμότερες ημέρες της εβδομάδας και δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να αγγίξει και τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα

Aναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στα δυτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 11 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 15 έως 32, στη Θεσσαλία από 17 έως 32, στην Ήπειρο από 13 έως 30, στη Στερεά από 16 έως 31, στην Πελοπόννησο από 13 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 27, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 33, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 30 και στην Κρήτη από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά του τμήματα κατά τόπους έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 και τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Aίθριος με τοπικά περιορισμένες ορατότητες και ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και τα Κύθηρα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-09-2024
Αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια θα σχηματισθούν κατά τόπους ομίχλες.
Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-09-2024
Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Σποράδες και την Εύβοια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Το βράδυ τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά θα ενταθούν ενώ στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 26 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς, αλλά από το απόγευμα στα βορειότερα θα σημειώσει αισθητή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30-09-2024
Στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανώς στα βορειότερα μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, η οποία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα είναι σημαντική.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 01-10-2024
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.