Ένα δύσκολο καλοκαίρι φεύγει, ένα καλοκαίρι που μας επιφύλασσε μια σειρά φυσικών καταστροφών, μικρές αλλαγές –τον Ιούλιο– στο Μαξίμου και έναν περιπετειώδη ανασχηματισμό στην εκπνοή του Αυγούστου.

Κι όμως τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση είναι μπροστά της: η μετ’ εμποδίων εμβολιαστική εκστρατεία, οι αναστολές συμβάσεων σε υγειονομικούς και τα επερχόμενα κενά στο ΕΣΥ, η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ στο βάθος παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown, άρα ένα νέο κλείσιμο της αγοράς.

Στις 11 Σεπτεμβρίου όλα τα βλέμματα θα στραφούν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όχι προφανώς γιατί θα είναι ξαφνικά έντονο το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών για την έκθεση, αλλά γιατί όλοι θα περιμένουν να ακούσουν μέτρα ανακούφισης ή στήριξης στο οικονομικό πεδίο, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει μια σειρά απαντήσεων για προβλήματα που προκύπτουν ή ενδεχομένως θα προκύψουν λόγω της πανδημίας.

Όσον αφορά τα σχολεία, τα οποία ξεκινούν στις 13 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας έχει δημοσιοποιήσει μια «χάρτα» όσον αφορά τα τεστ και τις μάσκες, με την ηγεσία του υπουργείου να τονίζει πως προτεραιότητα είναι η διά ζώσης εκπαίδευση, αλλά με τους ειδικούς να εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο θα μπορέσουν –μετά από 1,5 χρόνο– μαθητές και εκπαιδευτικοί να επιτύχουν την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων χωρίς απρόοπτα.

Στο μέτωπο των νοσοκομείων, ήδη από την 1η του μήνα μπήκε σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, με τις συμβάσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών να τίθενται σε αναστολή. Ωστόσο, προκύπτει μεγάλο ζήτημα με την κάλυψη των κενών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία παραδόξως άλλαξε μια μέρα πριν την εφαρμογή του μέτρου, όπως και οι διοικήσεις των νοσοκομείων επισημαίνουν πως θα δοθούν κίνητρα, ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομειακά ιδρύματα, προκειμένου να προσελκύσουν υποψήφιους για την πλήρωση των θέσεων. Κανείς, όμως, δεν έχει πει τι θα γίνει στο ενδιάμεσο και πόσο εντέλει υπολογίζεται να πάρει η όλη διαδικασία για την κάλυψη των κενών, γιατί προφανώς οι ασθενείς δεν θα μπορούν να περιμένουν επ’ αόριστον την ελληνική γραφειοκρατία.

Την ίδια ώρα, και με δεδομένο ότι η μετάλλαξη «Δέλτα»… καλπάζει, στην κυβέρνηση διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα για τον περιορισμό διασποράς της πανδημίας. Όμως, ήδη κάποιες φωνές από τον χώρο της υγείας επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο κατηγορηματικοί ως προς τα μέτρα, γιατί αν το πράγμα ξεφύγει και το σύστημα υγείας ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά του, τότε ένα καθολικό lockdown θα είναι αναπόφευκτο, δηλαδή ένα lockdown που θα αφορά και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Έτσι λοιπόν, το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει μια εύκολη ή τυπική αποστολή. Θα πρέπει να δώσει κοφτές απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, διευκρινίζοντας αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά.

Τάσος Παππάς, δημοσιογράφος