Σε εξέλιξη βρίσκεται η διάθεση σε καυσόξυλα με την ζήτηση να είναι αυξημένη λόγω εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Αν και οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στοκ από την περασμένη χρονιά εξαιτίας του ήπιου χειμώνα, εντούτοις προχωρούν σε παραγγελίες γεγονός που δίνει τόνο αισιοδοξίας στον κλάδο, την ώρα που οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι.
Ειδικότερα:
Πεύκο: 100-110€ το κυβικό
Δρυς: από 130€
Πουρνάρι: από 140€
Ελιά: από 149€ το κυβικό
Ανάμεικτο: 110-130€
Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές πέλλετ. Συγκεκριμένα ένας τόνος πέλλετ κοστίζει από 310 – 340 ευρώ. Επιπλέον, δεν λείπουν οι προσφορές, όπως δωρεάν μεταφορικά, δωροεπιταγές ή δώρο προσανάμματα.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις φυσιολογικές τιμές πώλησης στον ήπιο περσινό χειμώνα και τις περιορισμένες πωλήσεις αλλά και στο μειωμένο – προς ώρας – ενδιαφέρον των καταναλωτών στα αστικά κέντρα.
Οξιά
Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή όμως γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου
Δρυς
Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.
Ελιά
Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.
Πεύκο
Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή.
Έλατο
Ξύλα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για προσάναμμα έχουν χαμηλή πυκνότητα, καίγονται γρήγορα και δίνουν μεγάλη φλόγα.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε καυσόξυλα
Εκτός από την τιμή, κρίσιμο είναι οι καταναλωτές να προσέχουν κυρίως την ποιότητα. Τα ξύλα θα πρέπει να είναι αποξηραμένα. Να έχουν φύγει οι χυμοί τους και να είναι στεγνά, για να μπορούν να καούν και να αποδίδουν περισσότερη ζέστη. Κάτι ακόμα όμως, εξίσου σημαντικό, είναι η σωστή ογκομέτρηση.