Μπαράζ αυξήσεων στα καύσιμα έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα να συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Με βάση τον ευρωπαϊκό πίνακα τιμών, η χώρα μας κατακτά την 4η θέση με την ακριβότερη βενζίνη μετά τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει φτάσει πλέον τα 1,885 ευρώ το λίτρο,  εκτροχιάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Η μέση τιμή της «κατοστάρας» είναι 2,041€/l ενώ σε επίπεδα ρεκόρ είναι και το πετρέλαιο κίνησης(1,621€/l).

Η υψηλότερη μέση τιμή στη βενζίνη στη χώρα καταγράφεται για ακόμα ημέρα στις Κυκλάδες με 2,085 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2,017 ευρώ, ωστόσο στα ύψη είναι οι τιμές και στα μεγάλα αστικά κέντρα με την τιμή στην Αττική να διαμορφώνεται στα 1,860€/l και στη Θεσσαλονίκη στα 1,855€/l.

Ρεκόρ ανόδου στην Αττική

Σύμφωνα με έρευνα του Pricefox.gr οι τιμές των καυσίμων κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα όλο το 2021 με την Αττική να σημειώνει ρεκόρ ανόδου. Η έρευνα που πραγματοποίησε η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στην Αττική με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Καύσιμα: Ρεκόρ ανόδου στις τιμές στην Αττική - Πόσο αυξήθηκαν από το 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αναφέρονται στην έρευνα, φαίνεται πως το 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,404€/λίτρο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές έφτασαν στο 1,615€/λίτρο, ενώ η χρονιά έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,712€/λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,833€/λίτρο.

Εντός Αττικής υπήρξαν μεγάλες μεταβολές και στην ενισχυμένη βενζίνη των 100 οκτανίων, όπου έκλεισε το 2020 με 1,609€ το λίτρο. Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021 όπου οι τιμές έφτασαν στο 1,798€/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε τον Δεκέμβριο του 2021 σε τιμές ρεκόρ με 1,894€/το λίτρο. Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με την αμόλυβδη 100 οκτανίων να φτάνει σχεδόν στα 2€.

Αυτό σημαίνει πως για ένα μεσαίο αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο το 2020 γέμιζε απλή βενζίνη με 70 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει απαιτείται δαπάνη 91,6 ευρώ.

Εκτοξευμένη η τιμή και στο πετρέλαιο κίνησης 

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), ο ΟΠΕΚ παρήγαγε το Δεκέμβριο περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια καθημερινά, τα οποία ήταν χαμηλότερα από το στόχο που είχε θέσει. Παράλληλα η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έφερε ένα βήμα πιο κοντά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά απασχολεί την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Οι τιμές του πετρελαίου εντός Αττικής αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 φτάνοντας τον Δεκέμβριο στο 1,136€/λίτρο κάνοντας ράλι προς το 1,449€/λίτρο τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα τον Φεβρουάριο που διανύουμε, οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είδαν τις τιμές να ξεπερνούν τα 1,6 ευρώ ανά λίτρο.

Καταστροφική διάκριση για την Ελλάδα στο Υγραέριο Κίνησης 

Η αύξηση στην τιμή όλων των καυσίμων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το υγραέριο (LPG), με αποτέλεσμα η τιμή του στην Ελλάδα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα στην χώρα μας έχουμε το 2ο ακριβότερο υγραέριο κίνησης παγκοσμίως με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,058€/λίτρο ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,672€/λίτρο. Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε το ράλι των τιμών στα καύσιμα εντός Αττικής τους τελευταίους 4 μήνες.
Καύσιμα: Ρεκόρ ανόδου στις τιμές στην Αττική - Πόσο αυξήθηκαν από το 2020

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι φόροι και τα τέλη όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής. Φυσικά εκτός από τους φορολογικούς λόγους η αύξηση του πληθωρισμού και οι έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην απότομη αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές αποδίδουν την ραγδαία αύξηση στα καύσιμα σε μια σειρά παραγόντων τονίζοντας πως ο πρωταρχικός ρόλος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η εκτόξευση των διεθνών τιμών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα οι αναλυτές επισημαίνουν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ευνοεί φυσικά τις μετακινήσεις όσο και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν συμβάλει σε αυτήν την αύξηση. Την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι αγοράζουν πιο ακριβά τα καύσιμα λόγω της μαζικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου και έτσι οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές των πρατηρίων.