Ανεπάρκεια ελέγχων και αδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά, που διακινούνται στην εγχώρια και ξένη αγορά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών.

 

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις διαχρονικές καταγγελίες του περί διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων, καθώς δεν εφαρμόζεται η κοινοτική και εθνική νομοθεσία για τις εμπορικές προδιαγραφές των φρούτων και λαχανικών. Παρατηρεί δε, αδυναμία των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων της χώρας μας για την τήρησή τους, όπως και του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).

 

«Οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς αφού δεν καλύπτουν ούτε καν τα φορτία των εξαγόμενων – εισαγόμενων προς/από τρίτες χώρες»,

 

Βάσει των σχετικών δηλώσεων στο ΥπΑΑΤ, το 2024 διενεργήθηκαν 53.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 560 πρόστιμα. Κατ’ εκτίμηση, όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, τα διακινηθέντα φορτία φρούτων και λαχανικών ανέρχονται σε 320.000, τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή (1,79 εκατ. τόνους), 120.000 στην εισαγωγή (861 χιλ. τόνων) και 500.000 φορτία εγχώριας παραγωγής.

 

Ανεπαρκείς έλεγχοι

 

«Οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς αφού δεν καλύπτουν ούτε καν τα φορτία των εξαγόμενων – εισαγόμενων προς/από τρίτες χώρες των κατ’ εκτίμηση 130.000 φορτίων (402 χιλ. τόνους εξαγωγή και 564χιλ. τόνους εισαγωγή) για τα οποία υποχρεωτικά προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης (ποιότητος)», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης.

 

Με βάση τα παραπάνω, όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στις περιφέρειες παραγωγής και σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, προκειμένου να καλυφθεί ικανοποιητικό, αντιπροσωπευτικό ποσοστό σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες ώστε να αποφευχθεί η δυσφήμηση των προϊόντων μας αλλά και η ελληνοποίηση εισαγομένων ποσοτήτων.

Διαβάστε ακόμη: