Είναι ξεκάθαρο από το τρόπο που κινείται επικοινωνιακά ο Πρωθυπουργός ότι μπαίνουμε σε μία μακρά πολιτική περίοδο η οποία θα έχει κατάληξη μέσα στο 2022. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει το στίγμα της συναίνεσης με τα πολιτικά κόμματα και ξεκινάει μία μεγάλη εκστρατεία που θα περιέχει τεράστιες δόσεις επικοινωνίας και ακραία πόλωση προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας και της πολιτικής κυριαρχίας.
Του Περικλή Σωτηρίου
Στόχος του είναι να συστήσει εκ νέου το λεγόμενο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο θα ενταχθεί σε κάθε έκφανση του κυβερνητικού προγράμματος. Θέλει να καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα διαμαρτυρίας και αποσύνθεσης ιδεών, κόμμα που φορολογεί και επιβαρύνει την μεσαία τάξη και ανακόπτει την αναπτυξιακή πορεία. Παράλληλα, με την μόνιμη πλέον στροφή του προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά θέλει να καταστήσει τη ΝΔ σημείο επαφής κεντροαριστερών πολιτικών που βρίσκονται σε δυσμένεια από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο ίδιος καταλαβαίνει ότι εφόσον τον βοηθάνε τα νούμερα της οικονομίας θα έχει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να δούμε και νέο πακέτο μέτρων που θα κατατεθεί με τον προϋπολογισμό ή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Το πακέτο αυτό θα είναι αναγκαίο για να ξεχαστούν τα δύσκολα μέτωπα που θα αντιμετωπίσει μπροστά του στην πανδημία και τη νεολαία.
Οι παροχές που σκέφτεται Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο
Στο νέο πακέτο μέτρων, ο Πρωθυπουργός θέλει να εξαγγείλει και άλλες παροχές όπως για παράδειγμα αυτό που έχει αφήσει να εννοηθεί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σχετικά με την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος καθυστερεί διότι θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Μία δεύτερη παροχή που σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, όχι μόνο, όπως ισχύει τώρα, η αναστολή της εισφοράς στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η πλήρης κατάργηση έχει πιθανότητες να μπει στον προϋπολογισμό του 2022.
Μία τρίτη και ιδιαίτερα επικοινωνιακή παροχή που σκέφτεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι η παράδοση σε ζευγάρια με παιδιά σπιτιών που ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου με σκοπό να βοηθήσει έτσι οικογένειες με τέκνα που δεν έχουν δικό τους σπίτι. Σε αυτή τη παροχή, θα παίξει ρόλο και το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς θα μπορέσουν να βρεθούν κονδύλια να ανακαινίσουν τα σπίτια αυτά που θα διατεθούν.
Στόχοι και προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου
Η Κυβέρνηση δείχνει την προσήλωσή της στο πεδίο της οικονομίας, έχοντας θέσει 6 συγκεκριμένους στόχους τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά. Το 2022, θεωρείται από Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το οικονομικό επιτελείο ότι θα είναι έτος μεγάλης ανάπτυξης.
Οι στόχοι είναι οι εξής:
Πρώτον: Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος. Tο οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι ο διψήφιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διατηρηθεί και το τρίτο τρίμηνο του 2021 ενώ το τελικό νούμερο της ανάπτυξης πιστεύεται ότι δεν θα πέσει κάτω από το 5,9%.
Δεύτερον: Τη βελτίωση της σύνθεσης του Α.Ε.Π., με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος. Ο δείκτης αύξησης των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερος κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τρίτον: Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
Τέταρτον: Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022. Η προσπάθεια ξεκίνησε με το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ 1, 2 και τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Ζαββό και πάνω στη γραμμή αυτή θα συνεχίσει και ο κ. Σταικούρας που πήρε πλέον τις αρμοδιότητες αυτές.
Πέμπτον: Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023. Μέσα στο 2022 θα γίνει η συζήτηση πανευρωπαϊκά για το στόχο που θα τεθεί πλέον στις κυβερνήσεις που έχουν υποχρέωση να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη. Ο ηγέτης του SPD της Γερμανίας και για πολλούς νέος καγκελάριος, Ολαφ Σολτς είναι υπέρ της ιδέας των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών.
Έκτον: Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.
Η κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό της ότι διαθέτει 1 ακόμα χρόνο δημοσιονομικής ελευθερίας και με τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης που διαθέτει, έχει θέσει 7 προτεραιότητες:
Πρώτη: Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ανέργων. Ειδικότερα, τώρα που όπως φαίνεται η πανδημία χτυπάει εκ νέου την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Δεύτερη: Η περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σκοπός της είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη η οποία έχει και εξαιρετικά μεγάλη εκλογική δύναμη…
Τρίτη: Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. Ευρώ που δημιουργήθηκαν μέσα από νέες εκδόσεις ομολόγων με μηδενικά σχεδόν επιτόκια.
Τέταρτη: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτό, ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό και εξαρτάται από τον κρίσιμο πυλώνα των τραπεζών.
Πέμπτη: Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ήδη τελευταία πραγματοποιήθηκαν 2 δυναμικές ιδιωτικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ συνολικού τιμήματος περίπου 3 δις ευρώ.
Έκτη: Η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μέσα στο 2022 θα συμβασιοποιηθούν πάρα πολλά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Ταμείο.
Έβδομη: Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με προτεραιότητα στην πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Ο Greenberg επανήλθε ως συμβουλάτορας του Μητσοτάκη – Στροφή στην επικοινωνία
Από εκεί και πέρα, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ με τον γκουρού των επικοινωνιολόγων και πολιτικό αναλυτή Stanley Greenberg μόνο τυχαία δεν είναι. Ο άνθρωπος που βοήθησε αρκετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές του 2019, συνθέτοντας ένα κεντρώο και κεντροαριστερό δημοκρατικό αφήγημα είναι ξανά μαζί του προκειμένου να του προσφέρει τις συμβουλές του.
Κάποιοι λένε ότι έτσι εξηγείται η ξαφνική επικοινωνιακή επίθεση Μητσοτάκη στην κάμπο των Φαρσάλων που συναντήθηκε με μία γνωστή φυσιογνωμία της περιοχής, τον γνωστό γελαδάρη… Ντάλτον. Η στόχευση είναι προφανής. Να καταστεί ο Κ.Μητσοτάκης προσηνής, ανθρώπινος και οικείος με τον απλό κόσμο. Να ξεφύγει από το κονκλάβιο του Μαξίμου και να βγει περισσότερο στον κόσμο.
Άλλωστε για όσους δεν ξέρουν ο κ. Greenberg έχει συμβουλέψει πολύ μεγάλα ονόματα, από τον Tony Blair, τον Gerhard Schröder, τον Bill Clinton μέχρι τον Nelson Mandela… Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία. Πάμε για μακρά προεκλογική περίοδο με σκοπό ο Κ. Μητσοτάκης να κερδίσει τον κάθε αναποφάσιστο ψηφοφόρο.