«Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη  χθεσινή απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή αναγκαία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η τρίτη δόση του εμβολίου για την covid-19 θα ανοίξει στους 4 μήνες, εφόσον το εγκρίνουν οι ειδικοί.

Επίκαιρη επιλογή λόγω της απειλής από την Όμικρον

«Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. ‘Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως αυτό «Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον» εξήγησε.

«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Ο”. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Αντίτιμο υγείας το πρόστιμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού

«Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ λοκντάουν και να προστατεύεται η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του. «Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας» συμπλήρωσε με νόημα.

«Θέλησα να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να τους αποτρέψουμε να απειληθούν. Είναι κάτι που σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι μέτρο που φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε. «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία. Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς κα Γκάγκα, έπεσαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «Να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές». Και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις» συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Reuters

«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α δόση του εμβολιασμού. Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μία αποτελεσματική πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στον δημοσιογράφο, Mark Bendeich, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NEXT.

Ανήμερα της ψήφισης του συγκεκριμένου μέτρου από την Ελληνική Βουλή – αναλογική απάντηση το χαρακτήρισε σε σχέση με τις καθυστερήσεις στο ρυθμό εμβολιασμού – ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, συμπληρώνοντας δε, πως οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 90% όσων καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Λογικό το πρόστιμο

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Ερωτηθείς, σχετικώς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζοντας ότι προς ώρας εστιάζουμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι, που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εκτός της νόσου Covid – 19.

Ανάπτυξη άνω του 4,5%

Η Ελλάδα περιμένει ότι θα υπερβεί την ανάπτυξη του 4,5% που προβλέπεται να έχει το 2022, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η χώρα αναμένει μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν, αν δεν υπάρξουν μείζονες περιπλοκές με την πανδημία της Covid-19.

Σε συνέντευξή του στο συνέδριο Reuters Next και ερωτηθείς αν οι αρχές επιμένουν στην πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 4,5%, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Μπορεί να είναι υψηλότερη από το ποσοστό αυτό».

«Εφόσον δεν υπάρξουν μείζονα προβλήματα με την πανδημία, υποθέτοντας ότι η πανδημία θα οδηγηθεί σταδιακά σ’ ένα τέλος το πρώτο εξάμηνο του 2022, είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.