«Επιταχύνουμε τον προσδιορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού φέτος, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι στο τέλος Απριλίου να υπάρξει μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι εργαζόμενοι θα δουν κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις τσέπες τους σε μερικούς μήνες» τόνισε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την υποστήριξη της τροπολογίας που κατέθεσε στην Ολομέλεια για την άδεια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από covid 19.
«Τώρα που η οικονομία έχει μπει σε θετικό έδαφος, είναι προφανές ότι μπορούμε να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους και να δώσουμε μεγαλύτερες αυξήσεις» από αυτές που δόθηκαν την προηγούμενη φορά, είπε ο υπουργός και «τα στοιχεία», προσέθεσε, «μιλούν για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και αυτές που εφαρμόζουμε εμείς», σημειώνοντας ότι η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% τον περασμένο Νοέμβριο, από 17,2% που ήταν το καλοκαίρι του 2019 και 16,1% το Νοέμβριο του 2020. «Μιλάμε για μείωση της ανεργίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά και 3 τον τελευταίο χρόνο. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, έγιναν λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «η ανεργία στην Ελλάδα θα αποκλιμακωθεί και άλλο με την ασκούμενη οικονομική πολιτική».
Αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που δημιουργήθηκαν μέσα σε 1,5 χρόνο προσφέροντας 50.000 νέες θέσεις εργασίας, «όταν όλη την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δημιουργηθεί 40.000». Παράλληλα, προσέθεσε πως σχεδιάζεται η δημιουργία άλλων 86.000 θέσεων εργασίας για φέτος, «χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό πρόγραμμα για τους νέους “Πρώτο Ένσημο” του υπουργείου Εργασίας και το πρόγραμμα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών που θα δημιουργήσουν άλλες 85.000 θέσεις εργασίας».
Σχετικά με την στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων από την πανδημία ανέφερε πως δόθηκαν 9 δισ. ευρώ που χορήγησε το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει «το μαζικότερο πρόγραμμα κατάρτισης», λέγοντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως εμείς «σας χαρίζουμε τις πολιτικές θεατρικές παραστάσεις και κρατάμε την υπευθυνότητα και την πολιτική με αποτέλεσμα».
Για την τροπολογία
Υποστηρίζοντας την τροπολογία που αφορά τις άδειες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορωνοϊό οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, ο υπουργός τόνισε ότι θεσπίζονται δυο νέες άδειες, επιπλέον όσων ισχύουν ήδη. Με γρήγορες διαδικασίες με δεδομένο ότι δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και η εμπλοκή του ΕΦΚΑ, αλλά μόνο η επίδειξη του θετικού τεστ. Για την αποζημίωση των αδειών αυτών, είπε πως αυτή αντανακλά την πάγια νομοθεσία που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.
«Θεσπίζουμε τώρα την γρήγορη αυτή επιπλέον άδεια λόγω κορωνοϊού για τους εργαζομένους, για τους ίδιους, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα προφανώς, που τώρα μιλούν για πενθήμερο, προβλέπεται όμως δυνατότητα παράτασης κατά τις γενικές διατάξεις. Για το πενθήμερο προβλέπουμε αποζημίωση του εργαζομένου κατά τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες, η διάταξη αυτή έχει εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Τις 3 πρώτες μέρες τις καταβάλει ο εργοδότης κατά 50% και τις άλλες 2 μέρες έχουμε πλήρη κάλυψη με συμμετοχή του εργοδότη αφενός και του Δημοσίου μέσω του ΕΦΚΑ αφετέρου».
«Αν διαφωνείτε, γιατί δεν προτείνατε μια τροπολογία να αλλάξει αυτό το πάγιο καθεστώς που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά κατακεραυνώνετε τον πρωθυπουργό και εμένα επειδή επιβεβαιώνουμε την πάγια ρύθμιση και απλώς προχωρούμε με γρήγορες διαδικασίες;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.
Συνέχισε: «Καθιερώνουμε νέα, επιπλέον άδεια για εργαζόμενους γονείς που θα ισχύει ένα πενθήμερο και η οποία και αυτή μπορεί να παρατείνεται με βάση τις γενικές διατάξεις. Και προβλέπουμε και εδώ κατ’ αναλογία εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυαν για την προηγούμενη διάταξη. Ότι 3 μέρες θα πληρώνει ο εργοδότης, όπως ισχύει και στην προηγούμενη, πάγια και εφαρμοζόμενη από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, διάταξη. Την τέταρτη μέρα θα την καλύπτει το Δημόσιο.
Διαφωνείτε για την τελευταία ρύθμιση, για τους γονείς και φέρνετε τροπολογία για τους γονείς, των οποίων έχουν νοσήσει τα παιδιά. Αφού είστε τόσο ευαίσθητοι, γιατί φέρνετε τροπολογία για επιπλέον αποζημιώσεις στους γονείς όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους, και δεν φέρνετε αντίστοιχη τροπολογία για τους εργαζόμενους, όταν νοσούν οι ίδιοι; Έχετε ευαισθησία κατά περίπτωση; Αν αυτό δεν είναι προχειρότητα και υποκρισία, τι άλλο είναι;
Γιατί κατηγορείτε εμάς, επειδή εφαρμόζουμε κατ’ αναλογία για τους γονείς των οποίων νοσούν τα παιδιά μια ρύθμιση παρόμοια με αυτή που εφαρμόσατε και εσείς; Όταν εφαρμόζετε εσείς μία ρύθμιση, είναι καλή. Αλλά, όταν φέρνουμε εμείς την ίδια ή έστω κατ’ αναλογία ισχύουσα ρύθμιση, τότε είμαστε νεοφιλελεύθεροι και ανάλγητοι. Εδώ, αν δεν έχετε κάνει γκάφα, για την οποία πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη, είστε ούτως ή άλλως εκτεθειμένοι, διότι η πολιτική σας είναι κλασικό παράδειγμα δημαγωγίας και υποκρισίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.