Αναλυτικά, ο Κώστας Μπακογιάννης στάθηκε στον χρονικό ορίζοντα του έργου, επαναλαμβάνοντας την προοπτική για το 2026, τη διαδικασία εύρεσης της αναδόχου εταιρείας αλλά και την ονομασία του γηπέδου, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Πότε θα είναι έτοιμο το γήπεδο: «Ήμουν απολύτως σαφής. Είπα ότι το 2026 θα μπούμε όλοι στο γήπεδο και ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το μείζον θέμα και ο στόχος μας, ο οποίος για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτος».

Πότε θα βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία του έργου: «Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή και όταν έχουμε μπροστά μας μία ανοιχτή διαδικασία, η οποία μάλιστα είναι και διεθνής, να μετράμε εβδομάδες και να λέμε “ένας μήνας πάνω, ένας κάτω”.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιτέλους το νερό… μπήκε στο αυλάκι. Είναι κάτι που συζητείται από το 2004 – 2005, από του Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία χρόνια έχω συναντήσει καχυποψία, δυσπιστία και πρέπει να σας ότι το καταλαβαίνω απολύτως γιατί είχε καταντήσει το γεφύρι της Άρτας. Αυτό το άπιαστο όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Με την δημοπράτηση έχουμε πια βάλει το νερό στο αυλάκι και προχωράμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τον σχεδιασμό».

Αν θα υπάρξουν γραφειοκρατικά εμπόδια: «Δε βλέπω αυτή τη στιγμή, τίποτα το οποίο να με ανησυχεί. Μην ξεχνάτε ότι είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει δημοπρατηθεί ποτέ στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων.

Όμως, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, αφενός διότι έχει “θωρακιστεί” αυτή η διαδικασία και αφετέρου διότι η ομάδα μας, η οποία μάς έχει φθάσει μέχρι εδώ και στην οποία θα ήθελα και δημόσια να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ”, θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους».

Πόσο μεγάλο είναι το… στοίχημα: «Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό αλλά είναι απολύτως συνειδητό αυτό που λέω. Βεβαίως επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, θα μού επιτρέψετε να κάνω κάτι που δε συνηθίζεται στην πολιτική της Ελλάδας.

Δε θα αρχίσω να λέω ότι είμαι καταπληκτικός. Θα σας πω ότι για να φτάσουμε μέχρι εδώ, χρειάσθηκε ομαδική δουλειά και θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, τον Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, που μάλιστα κέρδισε ένα στοίχημα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γιώργο Καραγιάννη και τον Νίκο Ταγαρά. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πολύτιμοι στυλοβάτες. Όπως, βεβαίως, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις τράπεζες. Κάποια στιγμή, πρέπει να μάθουμε σε αυτή τη χώρα ότι άμα θέλουμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα, πρέπει να παίζουμε ομαδικά».

Πόσο θα κοστίσει το γήπεδο: «Θα κοστίσει 123 εκατομμύρια ευρώ. Επέλεξα να δώσω στο συγκεκριμένο σημείο τη συνέντευξη Τύπου για διάφορους λόγους. Πρώτον γιατί πολλοί μιλούν για τον Βοτανικό αλλά λίγοι ξέρουν τι και πού είναι. Απέχει 10 – 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, από το κέντρο.

Υπάρχει σταθμός του Μετρό, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Μιλάμε για μια περιοχή στο ευρύτερο κέντρο. Δεύτερον, ήθελα να δείξω την εγκατάλειψη που υπάρχει. Διότι, μιλάμε για μία περιοχή, η οποία για πάρα πολλά χρόνια είχε πέσει θύμα αδιαφορίας. Τώρα, κερδίζει ξανά το δικαίωμα στη ζωή, καθώς είναι ένας “γίγαντας”, ο οποίος ξυπνά».

Αν θα αναπτυχθεί η περιοχή: «Βεβαίως, δεν είναι ένα έργο. Αποτελείται από το έργο της αρένας, ένα άλλο, παράλληλο αλλά ξεχωριστό, εκείνο των υποδομών και εκεί αναφερόμαστε σε δρόμους, δίκτυα, κοινόχρηστους χώρους.

Δηλαδή, όλα όσα χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μία πρότυπη πόλη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, έως το 50% του νέου Βοτανικού θα είναι «πράσινο». Ό,τι κάναμε λάθος στην Αθήνα τις προηγούμενες δεκαετίες, θέλουμε να το κάνουμε σωστά.

Ήδη έχουμε υπολογίσει πως έρχονται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, λοιπόν, σημασία δεν έχει μόνο τι πιστεύω εγώ. Σημασία έχει τι πιστεύουν οι επενδυτές».

Για τις επενδύσεις: «123 εκατομμύρια ευρώ είναι για την αρένα, 100 εκατομμύρια ευρώ είναι οι υποδομές με δημόσιους πόρους, αλλά μόνη διαφορά ότι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι και βάσει μελέτης, έχουμε υπολογίσει ότι θα έχουμε άμεσες επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ένα κοινωνικό πρόγραμμα. Αν συνυπολογίσουμε ότι κερδίζουμε και έναν χώρο πρασίνου, ένα πνεύμονα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μιλάμε για τη μεγαλύτερη πολεοδομική και χωροταξική παρέμβαση στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων.

Μιλάμε για την πλέον πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή στην… καρδιά της πόλης. Εκεί κερδίζουμε ένα πράσινο χαλί, έναν ελεύθερο χώρο. Κερδίζουμε οξυγόνο»

Για την ποδοσφαιρική αρένα: «Μιλάμε για την ανώτερη κατηγορία UEFA / FIFA, κατηγορία 4. Μιλάμε για ένα γήπεδο, το οποίο θα έχει ένα προνόμιο που κανένα άλλο γήπεδο δε θα έχει. Αυτό το προνόμιο είναι ότι θα έχει θέα την Ακρόπολη και ταυτοχρόνως, θα μπορεί να φιλοξενεί και αγώνες της εθνικής γυναικών και ανδρών και αυτό ευχόμαστε να γίνει».

Για την ονομασία του γηπέδου: «Υπάρχουν διμερείς και τριμερείς συμβάσεις που τα ορίζουν αυτά και για αυτό με βλέπετε να αισιοδοξώ τόσο».

Διαβάστε ακόμη: