Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Jamie Dimon για συναντήσεις με τα στελέχη της Viva Wallet, με αφορμή τη συμφωνία μαμούθ εξαγοράς της εταιρείας, έναντι τιμήματος που ανεβάζει την αξία της Viva πάνω από τα 2 δισ. δολάρια ή 1,77 δισ. ευρώ. Ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με λίγους Έλληνες επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει το KReport, η JP Morgan θα καταβάλλει για την εξαγορά του 48,5% της neobank, που με έδρα την Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, τίμημα 1,02 δισ. ευρώ (1,15 δισ. δολάρια).

Στους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη το πρωί της Τρίτης, προβλέπεται ότι από το ποσό του τιμήματος, τα 159,5 εκατ. ευρώ (180 εκατ. δολάρια), θα μπουν στη Viva Wallet, περίπου 70,9 εκατ. ευρώ (80 εκατ. δολάρια) θα εξοφλήσουν ομολογιακό δάνειο και τα υπόλοιπα θα αποπληρώσουν τα τρία funds για το 48,5% των μετοχών.

Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή άλλων 44,3 εκατ. ευρώ (50 εκατ. δολάρια), που θα διανεμηθούν άμεσα, ως μπόνους στους περίπου 200 εργαζόμενους της Viva Wallet. Πέραν αυτού, οι ιδρυτές της εταιρείας Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας θα διαθέσουν για τους εργαζόμενους της εταιρείας το 3,5% των μετοχών της (σε τρέχουσα αξία περί τα 44,3 εκατ. ευρώ) με τη μορφή stock options, που θα ενεργοποιηθούν σε τρία χρόνια.

Η JP Morgan εξαγοράζει τα μερίδια που κατέχουν σήμερα τρία funds και συγκεκριμένα η αμερικανική Hedosophia (27%), το family office της Μαριάννας Λάτση (13%) που ήταν το πρώτο που είχε μπει στη Viva και συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξή της και η Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (7%). Οι ιδρυτές της Viva, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, διατηρούν το 51,5% και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος Payments & Commerce Solutions της JP Morgan, Max Neukirchen «η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην τεχνολογία και την ομάδα της εταιρείας, που ήδη προσφέρει μια ολιστική πολυκαναλική υπηρεσία σε εμπορικές εταιρίες σε όλη την Ευρώπη», ενώ ο επικεφαλής της JP Morgan Payments Τάκης Γεωργακόπουλος, σημείωσε ότι «θα υποστηρίξει το όραμα της Viva να αναπτυχθεί προσφέροντας καινοτομία στις πληρωμές, με στόχο τις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Viva Χάρης Καρώνης δήλωσε ότι αποστολή της Εταιρείας είναι «να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν και πληρώνονται στην Ευρώπη, με τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευκινησία και εις βάθος γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών». Η στρατηγική επένδυση από την J.P. Morgan’s Payments «θα μας δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το όραμά μας, να παρέχουμε πλήρως τοπικές υπηρεσίες πληρωμών και συναλλαγών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το KReport, παράλληλα με την εμπιστοσύνη του στο μάνατζμεντ της ελληνικής neobank, η JP Morgan, εκτίμησε το τεχνολογικό προβάδισμα του ομίλου της Viva, που είναι βασισμένο στο Cloud και το ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο που διαθέτει η Viva με άδεια σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Η JP Morgan, το Μαξίμου και η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της Goldman Sachs!