Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση κεφαλαίων της JPMorgan Chase συνολικού ύψους 439,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού η κρατική τράπεζα VTB κατέθεσε αγωγή για «ανάκτηση ζημιών» από τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα κεφάλαια βρίσκονται σε λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ρωσικό δικαστικό μητρώο την Τετάρτη. Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Λένινγκραντ είχε ημερομηνία 22 Απριλίου.

Το δικαστήριο είπε ότι είχε διατάξει την κατάσχεση όλων των κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της JP Morgan στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ανταποκριτών και αυτών που ανοίχτηκαν στο όνομα μιας θυγατρικής. Το δικαστήριο είπε ότι δεν είχε κατασχέσει τίτλους και περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν τα funds της JP Morgan ή τον τομέα jpmorgan.ru

Η απάντηση

Η VTB κατέθεσε την αγωγή της στις 17 Απριλίου. Την επόμενη μέρα, η JPMorgan Chase κατέθεσε αγωγή κατά της VTB σε δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσει την κατάσχεση. H JPMorgan περιέγραψε την προσπάθεια της VTB να ανακτήσει τα χρήματα στη Ρωσία ως “κατάφωρη παραβίαση” της συμφωνίας της για την αντιμετώπιση των διαφορών στη Νέα Υόρκη.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ είπε ότι ο νόμος των ΗΠΑ της απαγορεύει να αποδεσμεύσει τα 439,5 εκατομμύρια δολάρια και η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα προσπαθήσει να κατασχέσει τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό, εάν επικρατήσει στη δίκη της Ρωσίας.

Ανέφερε ότι οι προοπτικές της VTB εκεί ήταν καλές, με τα ρωσικά δικαστήρια να έχουν χορηγήσει ελαφρύνσεις σε τουλάχιστον έξι άλλες ρωσικές τράπεζες κατά αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών που υποχρεούνταν να συμμορφωθούν με τους νόμους περί κυρώσεων.

Διαβάστε ακόμη: