Σταματά προσωρινά στο Βέλγιο η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του Covid-19 σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 41 (κάτι που ισχύει και για το AstraZeneca) μετά τον θάνατο γυναίκας νεότερης των 40 ετών που είχε λάβει το εν λόγω εμβόλιο.

Η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Η γυναίκα πέθανε πρόσφατα σε βελγικό νοσοκομείο, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει η εφημερίδα «La Libre«, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες της εφημερίδας «Nieuwsblad» σημειώνει ότι πρόκειται για διπλωμάτη από την Σλοβενία.

Επίσης, το γαλλόφωνο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rtbf επισημαίνει ότι «πρόκειται για άτομο που εργάζεται σε πρεσβεία και εμβολιάζεται από τον εργοδότη του. Δεν συμμετείχε στη βελγική εκστρατεία εμβολιασμού». Tέλος, σύμφωνα με την Libre, η γυναίκα ανέπτυξε σοβαρή θρόμβωση και είχε μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα της.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει τον θάνατο μιας Βελγίδας, η οποία υπέστη θρομβοεμβολή, με χαμηλά αιμοπετάλια, αφού της χορηγήθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson. Πρόκειται για την πρώτη αναφορά θανάτου μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι ζήτησε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να κάνει μια σειρά επιπρόσθετων μελετών που θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση του εμβολίου με τη σπάνια εμφάνιση του συνδρόμου TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας).

Ο EMA θα επανεξετάσει την περίπτωση της Βελγίδας και άλλες αναφορές περί θρομβώσεων σε συνεργασία με τις βελγικές και τις σλοβενικές ιατρικές υπηρεσίες. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο, για ποιον λόγο εμπλέκονται στην έρευνα οι αρχές της Σλοβενίας, ούτε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Johnson & Johnson ανάμεσα στις εταιρείες με τα εμβόλια που θέλει η ΕΕ

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει πάνω από 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αφού έλαβε 106 εκατ. το πρώτο τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.