Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι, επιλέγουν κάθε μήνα να ακούσουν τα podcast του Joe Rogan, φέρνοντάς τον στην πρώτη θέση των προτιμήσεων στις ΗΠΑ και πολύ πιθανόν σε όλο τον κόσμο. Όπως λέει ο ίδιος για τον εαυτό του, είναι ένας stand up κωμικός, λάτρης του MMA, ψυχεδελικός εξερευνητής και podcaster. Και για όλα τα παραπάνω υπάρχουν αποδείξεις.

Το 2020, το Spotify, η δημοφιλής πλατφόρμα streaming, έκανε ένα συμβόλαιο για την αποκλειστική διαχείριση των podcast του Joe Rogan. Κάπου μεταξύ των όρων, υπήρχε και ένα νούμερο, αυτό της αμοιβής του, που όπως και να το διάβαζες, κατέληγες στον ίδιο αριθμό. 100.000.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο που προσφέρθηκε ποτέ από την πλατφόρμα, ποσό που δεν είδαν ποτέ οι μεγαλύτεροι μουσικοί του πλανήτη. Και ο λόγος απλός. Για να φτάσει ένας καλλιτέχνης αυτό το ποσό σε δικαιώματα, πρέπει τα κομμάτια του να «στριμάρουν» 63 δισεκατομμύρια φορές. Απλά.

Το Spotify διάβασε από νωρίς τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Σε διαρκή κίνηση, σε απόσταση από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, με ανάγκη επιλογής περιεχομένου που καταναλώνει και μακριά από «έτοιμα» προγράμματα, που δίνουν την αίσθηση ότι κάποιος άλλος αποφασίζει για αυτόν. Μετέφερε τη δύναμη του ραδιοφώνου, ή μάλλον των ραδιοφωνικών παραγωγών, μέσα στην πλατφόρμα, δίνοντας στα podcast μια νέα πνοή και δύναμη. Και το αντάλλαγμα;

Τεράστια κέρδη. Από δικαιώματα χρήσης μέχρι διαφημίσεις, τα ποσά πίσω από τα podcast είναι αστρονομικά, πράγμα που καταλαβαίνει κάποιος εύκολα όταν δει ότι στις συμφωνίες του Spotify υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Barack Obama, ο Bruce Springsteen και η Megan με τον Harry.

Ας πάμε όμως πίσω στον Rogan. Πρώην αθλητής πολεμικών τεχνών, γυμνασμένος, brutal και μάτσο. Η εκπομπή του, το ‘’The Joe Rogan Experience’’ βγαίνει μέσα από στούντιο, με την αστερόεσσα στην πλάτη του. Φωτογραφίζεται συχνά με την ύπαρξη ελαφρά ντυμένων καλλονών στο background. Ο τέλειο πρωταγωνιστής σε διαφήμιση αμερικανικής μπύρας στα 80ς. Το κοινό του, στις ΗΠΑ, είναι λευκοί, κατά 71% άντρες, κυρίως απόφοιτη δημοτικού και λυκείου. Η μέση τους ηλικία είναι τα 24 χρόνια και δηλώνουν πως οι ετήσιες απολαβές τους βρίσκονται μεταξύ 50 και 100 χιλιάδων δολαρίων. Πολλοί έχουν αναφέρει πως ο Rogan είναι η αντρική φωνή της Αμερικής. Είναι αυτός που τους καταλαβαίνει περισσότερο από κάθε άλλο και ίσως και η εικόνα τους. Το ύφος του είναι ωμό. Στις εκπομπές του δεν υπάρχει editing, μιας και πιστεύει στη στιγμή και αυτά που μπορεί να φέρει το αυθόρμητο.

Ο Joe Rogan ευθύνεται για διασπορά ακροδεξιάς προπαγάνδας. Ταιριάζει σύμφωνα με έρευνες, με το προφίλ του κοινού του. Ο Joe Rogan ευθύνεται για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ταιριάζει σύμφωνα με έρευνες στο προφίλ του κοινού του. Ο Joe Rogan έχει προχωρήσει ουκ ολίγες φορές σε ομοφοβικά σχόλια. Ταιριάζει σύμφωνα με έρευνες με το προφίλ του κοινού του. Ο Joe Rogan έχει προχωρήσει ουκ ολίγες φορές σε ρατσιστικά σχόλια. Ταιριάζει σύμφωνα με έρευνες με το προφίλ του κοινού του. Ο Joe Rogan ευθύνεται για διάδοση ψευδών στοιχείων γύρω από την COVID-19 και τους εμβολιασμούς. Ταιριάζει σύμφωνα με έρευνες με το προφίλ του κοινού του.

Όλα τα παραπάνω, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε φωνές της λογικής, που έσπευσαν να εγκαταλείψουν και να μποϋκοτάρουν το Spotify. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Neil Young, επέλεξαν να μη βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με κάποιον που σέβεται μόνο όσους μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τον ίδιο. Απόψεις μάλιστα που εξυμνούν το μίσος και χωρίζουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες. Οι αντιδράσεις τους ανάγκασαν το Spotify να πάρει κάποια μέτρα, θεσπίζοντας κάποιους κανόνες για το περιεχόμενο που διακινείται μέσα στην πλατφόρμα, είναι όμως πολύ ασαφείς και δεσμεύουν ελάχιστα. Η μάχη λοιπόν συνεχίζεται.

Ο αντίλογος από τον ίδιο είναι ότι η δουλειά του είναι κωμικός και όλα περνάνε μέσα από αυτό το πρίσμα. Ακούγοντας τις εκπομπές του, είναι ξεκάθαρο το μη κωμικό ύφος. Ο Rogan δικάζει, με το γνωστό ύφος των λαϊκιστών σε όλα τα μήκη και πλάτη του καημένου αυτού πλανήτη. Οργή, φωνή και ψεύτικα στοιχεία. Η συνταγή γνωστή και εύκολη, που γνώρισε απίστευτη επιτυχία στα χρόνια των social media που άνοιξαν ένα ‘’τηλεπαράθυρο’’ για τον κάθε επίδοξο «Μεσσία». Γιατί όσοι πιστεύουν ότι ο Rogan δε χτίζει ήδη τη δική του έλευση σαν επόμενος «Μεσσίας», είναι απλά γελασμένοι. Και όσοι δεν έχουν καταλάβει πόσοι στις ΗΠΑ του μοιάζουν, είναι ακόμα πιο γελασμένοι.

Ίσως τελικά πρέπει όλοι να κουνήσουμε το κεφάλι μας και να καταλάβουμε ποιος είναι αυτοί που ζουν ανάμεσά μας. Ή μήπως είμαστε εμείς που ζούμε ανάμεσά τους και έχουμε μπερδευτεί; «Διαβάζοντας» την περίπτωση Joe Rogan, μπορεί και να εκπλαγείτε.