Ένα σημαντικό μάθημα μπορεί να πάρει κανείς από την δεκαετία της ελληνικής κρίσης: όσο άσχημη κι αν δείχνει μια κρίση, μπορεί κανείς να την ξεπεράσει, ή αλλιώς, μην αφήσεις ποτέ μια κρίση να πάει χαμένη. Αυτό δήλωσε στο πλαίσιο του The Economist Impact Events SE Europe, ο οικονομολόγος Jim O’Neill, εμπνευστής του ακρωνυμίου BRICs και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management.
Ο O’Neill δήλωσε ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά από πέντε χρόνια βίωσε ένα πολύ διαφορετικό κλίμα, πολύ πιο αισιόδοξο. Προ πενταετίας, το βασικό ερώτημα που επικρατούσε ήταν αν η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ξανά. Τώρα, όμως, η χώρα βλέπει βελτίωση στις δαπάνες για εγχώριες επενδύσεις σε σχέση με πριν από την κρίση.
Συνεπώς, εξήγησε ο O’Neill, η τρέχουσα κατάσταση δεν αποδίδεται στη διαχρονική ελληνική τάση της υπερβολικής κατανάλωσης με δανεισμό. Αυτό, κατά τον ίδιο, είναι αρκετά ενθαρρυντικό, καθώς η βελτίωση ενδέχεται να οφείλεται σε ευρύτερη ανάπτυξη, πέρα από τον κυρίαρχο τομέα του τουρισμού.
«Όσο περνάει ο καιρός και εφόσον τα στοιχεία δείχνουν ότι επεκτείνεται, νομίζω ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα χρόνου», τόνισε ο O’Neill.
Ίσως το παρακάνουν οι κεντρικές τράπεζες
Σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού διεθνώς, ο O’Neill δήλωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είχε σταματήσει εδώ και καιρό να είναι χρήσιμο. Τώρα όμως, υποστήριξε, όταν οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί για πάντοτε, ίσως το παρακάνουν. Αυτά βέβαια δεν αφορούν την Κίνα, όπου ο πληθωρισμός είναι ανύπαρκτος, σχολίασε.
Για το θέμα των τριγμών στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε πως παρότι η συγκέντρωση του ρίσκου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων προβλημάτων. Κάθε φορά που τα επιτόκια αυξάνονται απότομα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακαλύπτει ότι δεν είμαστε όλοι όσο έξυπνοι νομίζαμε, τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, δήλωσε ότι αποδεικνύεται πλέον «καταστροφή». Αν γινόταν το δημοψήφισμα σήμερα, υποστήριξε, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
Για την αποδολαριοποίηση, o O’Neill δήλωσε ότι επί 40 χρόνια, κάθε πενταετία όλοι μιλούν για το τέλος του δολαρίου. Μάλιστα, σχολιάζοντας το σενάριο δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος των BRICS, δήλωσε « Αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας των BRICS». Πάντως, τόνισε πως η Δύση είναι τυχερή που η Ινδία και η Κίνα δεν συμφωνούν ποτέ για τίποτα.
Για τις ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στον πλούτο τους και όχι στο μέγεθος. Όσο μεγαλύτερη θα γίνεται η Κίνα, τόσο πλουσιότερες θα είναι οι ΗΠΑ. Διερωτήθηκε, όμως, γιατί δεν θα πρέπει μία χώρα με 4 φορές περισσότερους ανθρώπους να μην είναι τουλάχιστον όσο μεγάλη χώρα είναι οι ΗΠΑ;
Τέλος, εξήγησε πως όσο διατελούσε υπουργός των Tories, η απόφαση για τη Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο ελήφθη λόγω πίεσης από τους Αμερικανούς. «Δεν ήταν επειδή είχαμε αυθεντικές ανησυχίες για την ασφάλεια», τόνισε.
Διαβάστε περισσότερα
- Τα 4 πράγματα που μισούν οι τουρίστες στην Ελλάδα το καλοκαίρι
- Ο Σπύρος Μπιμπίλας εξηγεί γιατί φόρεσε πουκάμισο με παπαγαλάκια στην ορκωμοσία της Βουλής
- Φλόριντα: Τρόμος σε παραλία από εισβολή καρχαρία στα ρηχά – Βίντεο
- Χριστίνα Κολέτσα: Η αλλαγή στην εμφάνισή της