Ανώτεροι Ιταλοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν πιθανές επιχειρηματικές επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αυτό αποκαλύπτεο τη στενή σύνδεση των μεγάλων κρατών της ΕΕ με τη ρωσική οικονομία και την αδυναμία εν προκειμένω επιβολής οικονομικών κυρώσεων οι οποίες κατά το μάλλον ή το ήττον θα πλήξουν αυτούς που τις επεβαλαν…

Ενεργειακή συνεργασία

Οι συνομιλίες στη Μόσχα περιελάμβαναν μια πιθανή συνεργασία μεταξύ της Ansaldo Energia με έδρα τη Γένοβα και της ρωσικής NordEnergoGroup, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο της εταιρείας ενέργειας Enel SpA με έδρα τη Ρώμη να επενδύσει στη Slovenske Elektrarne με τη ρωσική Sberbank, η οποία χρηματοδοτεί τη σλοβακική εταιρεία κοινής ωφέλειας εδώ και δεκαετίες, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Άλλα θέματα περιελάμβαναν μια επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ (225 εκατομμύρια δολάρια) από τον όμιλο αλουμινίου Rusal σε εργοστάσιο που κατέχει στη Σαρδηνία και μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ εταιρειών εξόρυξης-τεχνολογίας.

Ιταλοί-Ρώσοι έκλειναν mega-deals πριν την εισβολή και τις κυρώσεις

Οι εμπορικοί δεσμοί

Η Ιταλία, η οποία ήταν προσεκτική στα πιο σκληρά μέτρα ως απάντηση στις επιθέσεις, έχει ήδη σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, με το εμπόριο μεταξύ των χωρών να ανέρχεται σε περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ιταλική εμπορική υπηρεσία.

Η χώρα εισάγει επίσης περίπου το 45% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ένα από τα υψηλότερα μερίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου έλαβαν χώρα αφού μια ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών συμμετείχε σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στα τέλη Ιανουαρίου, παρά το αίτημα του γραφείου του Draghi να ακυρωθεί λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enel, Francesco Starace, ο οποίος είναι επίσης αδελφός του πρέσβη της Ιταλίας στη Μόσχα.

Ολοί ζητούν εξαιρέσεις

Το Bloomberg News είχε προηγουμένως αναφέρει έγγραφα που δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν ζητήσει εξαιρέσεις για συμφωνίες που σχετίζονται με την ενέργεια από οικονομικές κυρώσεις για την Ουκρανία και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη στόχευση τομέων που είναι ευαίσθητοι στις οικονομίες τους, αν και η Ιταλία αρνείται ρητορικά ότι επιδιώκει εξαιρέσεις.

Ενώ οι θέσεις έχουν αλλάξει από την εισβολή, τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ και την ΕΕ παραμένουν περιορισμένα.

Ωστόσο, η δυναμική φάνηκε να μετατοπίζεται προς ισχυρότερα βήματα το Σαββατοκύριακο, με την ιταλική κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ να αποβάλει τη Ρωσία από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT.

Ιταλοί-Ρώσοι έκλειναν mega-deals πριν την εισβολή και τις κυρώσεις

Οι μπίζνες με τις ΑΠΕ

Η Ansaldo επιδιώκει εδώ και μήνες να πουλήσει μεγάλους αεριοστρόβιλους στη Μόσχα, η οποία έχει περιορισμένη παραγωγική ικανότητα από μόνη της, με αντάλλαγμα ευνοϊκούς εμπορικούς όρους, , αλλά οι προηγούμενες συνομιλίες απέτυχαν επειδή η ρωσική νομοθεσία απαιτεί ορισμένα εξαρτήματα να κατασκευάζονται τοπικά.

Η Ansaldo ελέγχεται από την κρατική τράπεζα της Ιταλίας Cassa Depositi e Prestiti SpA, με την κινεζική Shanghai Electric να κατέχει μερίδιο.

Ο προτεινόμενος εταίρος NordenergoGroup, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει, ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Alexei Mordashov, του οποίου η επιχείρηση Power Machines επιβλήθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για προμήθεια τουρμπίνων στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014.

Διμερές εμπόριο

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Μόσχας συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες δραστηριότητας των ιταλικών επιχειρήσεων στη Ρωσία ευρύτερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και ο 14η εισαγωγέας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης