Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία, με μια τάση θετικότητας της τάξης του 22% με βάση τα πραγματοποιημένα τεστ, και με πλέον από 1 εκατομμύριο θετικά κρούσματα ανά την επικράτεια. Από σήμερα λοιπόν είναι 10 οι Ιταλικές περιφέρειες που βρίσκονται στο κίτρινο, μεταξύ αυτών και αυτή της Λομβαρδίας και του Λατίου, ενώ η Λιγουρία πλέον οδεύει προς το πορτοκαλί.

Σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα, τα εν ισχύ μέτρα αντιμετωπίζουν εμπράκτως μια χώρα σε κίτρινη ζώνη, εφόσον υποχρεωτική είναι η μάσκα σε όλους του ανοικτούς χώρους της επικράτειας και η χρήση του ονομαζόμενου ενισχυμένου Green Pass γίνεται υποχρεωτική στα ΜΜΜ αλλά και για την κατανάλωση στα μπαρ.

Σημειωτέον, το μεσημέρι κατέληξαν σε συμφωνία η Δομή Επιτροπείας υπό την καθοδήγηση του Στρατηγού Figliuolo και οι εμπορικές ενώσεις για την πώληση στα φαρμακεία των μασκών FFP2 στην ελεγχόμενη τιμή των 0.75 Ευρώ έκαστη.

Όσον αφορά τους ελέγχους, η εικόνα που μπορώ να σας μεταφέρω τόσο από προσωπική εμπειρία όσο από τα σχεδόν καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ των Ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης είναι αυτή των αραιών δειγματοληπτικών ελέγχων στα ΜΜΜ, με γενικότερες παρατηρήσεις κυρίως για τη μη χρήση μάσκας Ffp2, ενώ συχνές είναι οι καταγγελίες για εστιάτορες που δεν ελέγχουν το Green Pass στους πελάτες. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι ουρές στα φαρμακεία για τα τεστ, οι οποίες ήταν ενίοτε και πολύωρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Αυτή είναι μια σημαντική εβδομάδα όσον αφορά τα νέα μέτρα, εφόσον αναμένεται να παρθεί η απόφαση για επέκταση της χρήσης του ενισχυμένου (ή Super) Green Pass, το οποίο παραχωρείται είτε κατόπιν εμβολιασμού, είτε ανάρρωσης από τον Covid. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η εφαρμογή του εφόσον συζητείται η υποχρεωτικότητα για όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτου ειδικότητας, δηλαδή περίπου 25 εκ. πολίτες. Μια απόφαση που μέχρι στιγμής αναβλήθηκε, αλλά που λόγω των κρουσμάτων φαίνεται να είναι αναπόφευκτη η εφαρμογή της και έτοιμη να ανακοινωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Τέλος, σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται και η απόφαση για τους νέους σχολικούς κανόνες, όπου αξιολογείται οι ανεμβολίαστοι μαθητές να περάσουν σε εξ αποστάσεως μάθηση σε περίπτωση δύο θετικών κρουσμάτων στην τάξη.