Η εφετινή παραγωγή σιταριού στη γειτονική Ιταλία αναμένεται να γνωρίσει υποχώρηση της τάξεως του 15%, εξαιτίας της ξηρασίας που έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε ολόκληρη την επικράτεια, σύμφωνα με σημερινή (13/06) ανακοίνωση του γεωργικού ομίλου Coldiretti.

Παράλληλα, γίνεται μεγαλύτερη η εξάρτηση της Ιταλίας από τις εισαγωγές σιταριού.

Η αναμενόμενη μείωση της σοδιάς σιταριού στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην –ήδη πιεσμένη– παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς των σιτηρών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η οποία έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών, καθώς αμφότερα τα κράτη κατέχουν πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή σιτηρών και άλλων σημαντικών αγαθών.

Η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία

Η Μόσχα… ανάβει το «πράσινο φως» για τη διέλευσή τους από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς προβλήματα.

Η επιβεβαίωση προήλθε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο υπογράμμισε πως «τα πλοία θα μπορούν να αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Η Μόσχα δε θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στο γειτονικό της κράτος, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι το «άνοιγμα» των ουκρανικών λιμανιών προϋποθέτει επανεξέταση των κυρώσεων

Στις 19/05, η Μόσχα τόνισε πως «οι κυρώσεις πρέπει να επανεξετασθούν, ώστε να λάβουμε υπόψη το “άνοιγμα” ουκρανικών λιμένων».

Ύστερα από έκκληση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για δυνατότητα πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό την εξαγωγή σιτηρών.

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αποστολές μέσω τρένων ή των μικρών λιμανιών στον ποταμό Δούναβη.

Μερικές ώρες αργότερα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων ΕθνώνΝτέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο ΠρόεδροΒλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως «αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ, ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και ασφαλή εξαγωγή των αποθηκευμένων σιτηρών στα ουκρανικά λιμάνια», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟργανισμούΑντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια υπουργικής συνόδου η οποία έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.