Το ολλανδικό ταξιδιωτικό πρακτορείο booking.com κατηγορείται από την Ιταλία ότι δεν πληρώνει φόρους στο κράτος και σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, θα έπρεπε να έχει καταβάλει μέχρι τώρα ετήσιους φόρους ύψους 153 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα που πραγματοποιείται από τις αστυνομικές αρχές της Γένοβας, έχει ξεκινήσει  ήδη από το 2018 και μέχρι στιγμής έχει εξετάσει σχεδόν 900.000 συναλλαγές που προέρχονταν από το 2013 έως το 2019 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ταξιδιωτικό γραφείο εξέδωσε τιμολόγια χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό αντιστροφής της επιβάρυνσης ΦΠΑ ακόμη και όπου δεν ήταν εφαρμόσιμο

Μαζική φοροδιαφυγή

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές αρχές της Γένοβας δήλωσαν ότι αποκάλυψαν μια μαζική φοροδιαφυγή άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε μη καταβληθέντα ΦΠΑ από το 2013 έως το 2019 από ένα πολυεθνικό διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο που εδρεύει στην Ολλανδία, χωρίς ωστόσο να  αναφερθεί το όνομα της εταιρείας.

Η αστυνομία είπε ότι ο φορολογικός έλεγχός τους διενεργήθηκε στο πλαίσιο ποινικής έρευνας υπό την ηγεσία εισαγγελέων στη βορειοδυτική παράκτια πόλη

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters o Εκπρόσωπος της Booking.com στην Ολλανδία δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο για τις κατηγορίες της Ιταλίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της Ομάδας των G7 να δημιουργήσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από πολυεθνικές εταιρείες διαδικτύου και να μειώσουν τα κίνητρα που αυτές έχουν ώστε να μεταφέρουν κέρδη σε offshore φορολογικούς παραδείσους.

Ο συνταγματάρχης Ιβάν Μπίξιο, επικεφαλής της αστυνομικής ομάδας της Γένοβας που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε στο Reuters ότι το είδος της φοροδιαφυγής που είχαν αποκαλύψει «αποφέρει τεράστια κέρδη στους δικαιούχους, βλάπτοντας τους δημόσιους προϋπολογισμούς και τροποποιώντας τους κανόνες του ανταγωνισμού».

Ο Έλεγχος

Ο έλεγχος αφορά ΦΠΑ στις πληρωμές μεταξύ ιδιωτών για ενοικίαση ακινήτων που διαφημίζονται από τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό πράκτορα που εδρεύει στην Ολλανδία και ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Booking Holdings, με έδρα το Ντέλαγουερ.

Το Booking.com λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ ιδιοκτητών και επισκεπτών. Οι ιστότοποι ιδιωτικών καταλυμάτων που δεν λειτουργούν επαγγελματικά δεν έχουν αριθμό ΦΠΑ και το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο υποτίθεται ότι λειτουργεί ως ταξιδιωτικός πράκτορας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η προμήθεια που συγκέντρωσε η Booking.com στην Ιταλία από αυτόν τον τύπο λειτουργίας ανήλθε σε 700 εκατομμύρια ευρώ, με μη καταβληθέν ΦΠΑ στα 153 εκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν οι πηγές.

Η ιταλική έρευνα έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών ευρωπαϊκών χωρών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, δήλωσε μια από τις πηγές, με τις φορολογικές αρχές αυτών των χωρών να ζητούν ανεπίσημα από τους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Δεν τακτοποίησε ωστόσο αυτές τις χώρες.

Καθώς προχωρά η ποινική έρευνα των εισαγγελέων της Γένοβας, η φορολογική υπηρεσία της Ιταλίας θα ξεκινήσει μια ξεχωριστή διαδικασία στο τέλος της οποίας η Booking.com θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμφωνήσει να πληρώσει ή να αμφισβητήσει πιθανές κατηγορίες για αδίκημα.