Σύγκρουση στα ανοιχτά των ακτών της Νάπολης σημειώθηκε μεταξύ της θαλαμηγού Venus που ανήκε στον Στιβ Τζομπς και τώρα στη χήρα του Λορίν Πάουελ Τζομπς και ενός άλλου σούπερ γιοτ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας της Πάουελ Τζομπς, που μίλησε με μέλος του πληρώματος, επιβεβαίωσε στο Business Insider ότι η 78 μέτρων θαλαμηγός συγκρούστηκε με το Lady Moura, ένα γιος μήκους 106 μέτρων στις 22 Ιουλίου.

Στο γιοτ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, επέβαινε μόνο το πλήρωμα και τα δύο σκάφη ήταν αγκυροβολημένα, όταν μια ξαφνική αλλαγή του ανέμου οδήγησε στη σύγκρουση.

Το Venus πλέον αυτή τη στιγμή πλέει στη Θάλασσα της Λιγυρίας, που βρίσκεται μεταξύ της Ιταλικής Ριβιέρας και των νήσων Κορσικής και Έλβας, ενώ το Lady Moura κατευθύνθηκε προς τη Μύκονο.

@jaaayjeee #fyp #megayacht ♬ original sound – Justin Gagnon

Η γρατσουνιά που κοστίζει πολύ

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το εντυπωσιακά μινιμαλιστικό σούπερ γιοτ Venus και το Lady Moura να έρχονται σε επαφή. Δεν είναι σαφές από τα βίντεο ποια θαλαμηγός χτύπησε πρώτη. Η ζημιά, αναφέρουν πηγές, ήταν «μόνο μια γρατσουνιά, αν και σημαντική, που θα κοστίσει πολύ η επισκευή της».

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η ασφάλεια θα καλύψει το ύψος της ζημιάς. Η ασφάλιση σκαφών αναψυχής, που μπορεί να κοστίζει εξαψήφιο ποσό κάθε μήνα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα που καλούνται να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για το σχέδιο της Venus

Το Venus, που κατασκευάστηκε από την κορυφαία εταιρεία κατασκευής γιοτ Feadship, παραδόθηκε μετά τον θάνατο του Τζομπς το 2011 και είχε αξία 130 εκατομμυρίων δολαρίων όταν ολοκληρώθηκε. Ο συνιδρυτής της Apple συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία σχεδιασμού μαζί με τον Γάλλο αρχιτέκτονα και διακοσμητή Φίλιπ Σταρκ.

Οι δυο τους πέρασαν τέσσερα χρόνια δουλεύοντας για το σχέδιο, ενώ έκαναν μηνιαίες συναντήσεις για να καθορίσουν τις προδιαγραφές. Η θαλαμηγός διαθέτει έξι πανομοιότυπες καμπίνες, κατασκευάστηκε για να διασφαλίζει την απόλυτη ησυχία, ενώ κατά την παράδοση, είχε την πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Φίλιπ Σταρκ είχε δηλώσει στο Vanity Fair ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά σκάφος τέτοιας ποιότητας, καθώς «ποτέ ξανά δεν θα βρεθούν δυο τρελοί μαζί για να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο έργο».