Την πρωθυπουργία της Ιταλίας αναμένεται να αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Στυις 12 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα δεχθεί τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο μέγαρο Κυρηνάλιο, προκειμένου να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις αποτυχημένες διαβουλεύσεις του Τζουζέπε Κόντε.
Τον Ντράγκι αναμένεται να στηρίξει ευρεία πολιτική πλειοψηφία, με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica να κάνει λόγο για την «Ώρα του Ντράγκι». Στην περίπτωση ωστόσο που δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν θα προκηρύξει εκλογές, αλλά θα προτείνει άλλο πρόσωπο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

O πρόεδρος Ματαρέλα είχε αναθέσει τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, με την προθεσμία να εκπνέει την Τρίτη. Ωστόσο ο Ιταλός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντράγκι, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που κυκλοφορούσε εδώ και αρκετές ημέρες στον ιταλικό Τύπο.
Ο Ιταλός πρόεδρος εξαντλεί κάθε περιθώριο προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, την ώρα που η τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλή κρίση λόγω της πανδημίας, τόσο υγειονομική όσο και οικονομική.
Την ίδια ώρα, μία εκλογική αναμέτρηση πιθανότητα θα οδηγούσε σε μία ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστική συγκυβέρνηση Σαλβίνι- Μελόνι, εξέλιξη την οποία θέλει να αποφύγει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα της Ιταλίας.