Η ακρίβεια «χτυπά» και την πίτσα «Μαργαρίτα» καθώς στην Ιταλία τα υλικά που χρειάζονται έχουν αυξηθεί πάνω από δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον συνολικό πληθωρισμό στη χώρα τον περασμένο μήνα, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του ελαιολάδου και της μοτσαρέλα.

Το συνολικό ποσό που δαπανάται για τα υλικά της πίτσας αλλά και την ενέργεια για να μαγειρευτεί αυξήθηκε κατά 18,4% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος αγοράς μιας έτοιμης πίτσας αυξήθηκε μόνο κατά 7,7% σε ετήσια βάση, πράγμα που σημαίνει ότι το εν λόγω φαγητό συνεχίζει να είναι ως ένα βαθμό προσιτό σε τιμές.

Ακολουθεί μια ανάλυση της μεταβολής των τιμών σε βασικά συστατικά της πίτσας αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια με βάση τα στοιχεία του Μαιου:

  • Το αλεύρι αυξήθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία
  • Η μοτσαρέλα αυξήθηκε κατά 22,1% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία
  • Οι ντομάτες αυξήθηκαν κατά 18,2% σε ετήσια βάση και 7,5% σε μηνιαία
  • Το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 24,6% σε ετήσια βάση και 1,0% σε μηνιαία

Η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση αλλά μειώθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Μαΐου οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει και το κόστος των ζυμαρικών. Η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών Assoutenti έχει καλέσει σε εθνικό μποϊκοτάζ ζυμαρικών από τις 22 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση της Μελόνι αποφάσισε να μην προβεί σε ενέργειες για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές.

Διαβάστε περισσότερα