Το ηφαίστειο της Αίτνας ξύπνησε και πάλι: από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του πύρινου γίγαντα της Σικελίας βγαίνει καπνός, ενώ εκτοξεύθηκαν, επίσης, θραύσματα από πυρακτωμένα πετρώματα και περιορισμένη ποσότητα λάβας.

Μέχρι στιγμής, η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης της Κατάνης (η οποία βρίσκεται κοντά στην Αίτνα) δεν έχει επηρεασθεί, ενώ το σύννεφο καπνού έχει αγγίξει τα εννέα χιλιόμετρα ύψους.

Η στάχτη κάλυψε μπαλκόνια και δρόμους της γύρω περιοχής, ιδίως στα χωριά Τζάρε, Φονρνάτσο, Ριπόστο και Μασκάλι.

Πρόκειται για χωριά τα οποία δεν είχαν ακόμη καταφέρει να καθαρίσουν αποτελεσματικά τους δρόμους τους από την στάχτη των εκρήξεων που σημειώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες.

Τελευταίο ξύπνημα ήταν στις 20 Ιουλίου 

Η Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, εξερράγη και πάλι την Παρασκευή εκτοξεύοντας λάβα και τέφρα πάνω από την Κατάνια της Σικελίας, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό. Τις τελευταίες εβδομάδες «βρυχήθηκε» αρκετές φορές, όμως αυτή αυτή τη φορά, η έκρηξη φαίνεται να ήταν ισχυρότερη καθώς τέφρα και λάβα έφθασαν σε ύψος περίπου τα 11 χιλιόμετρα.

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1.190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα. Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

«Ξύπνησε» η Αίτνα στην Ιταλία στις 14 Δεκεμβρίου 

H πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 9:20μμ της Κυριακής και μέσα σε μισή ώρα η έκλυση λάβας αυξήθηκε σημαντικά στον νοτιοανατολικό κρατήρα. Η ροή συνεχίστηκε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

Κάμερες κατέγραψαν τις εντυπωσιακές εικόνες καθώς η λάβα αναβλύζει και η στήλη τέφρας υψώνεται σε ύψος χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Center.

Xωριά νοτίως της Αίτνας, στη Σικελία, έχουν καλυφθεί από στάχτη. Πριν την έκρηξη είχε καταγραφεί σεισμός έντασης 2,7 Ρίχτερ με τουλάχιστον 17 σεισμικές δονήσεις να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο.