Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Γερουσία, η Ιταλική Ρυθμιστική Αρχή για την Ενέργεια, τα Δίκτυα και το Περιβάλλον (Arera) τόνισε πως “παρά τις έκτακτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση ύψους 131% για τον τυπικό εγχώριο πελάτη ηλεκτρικής ενέργειας και 94% για το φυσικό αέριο”.

Η Arera τόνισε πως η τεράστια αύξηση που φαίνεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών οφείλεται στην αύξηση των τιμών χονδρικής ενέργειας για το 2021 (+ 500% για το φυσικό αέριο και + 400% για την ηλεκτρική ενέργεια, αντίστοιχα) που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αν και υπογράμμισε πως “η έντονη αστάθεια των τιμών αυτής της περιόδου καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την παροχή αξιόπιστων προγνωστικών στοιχείων”, η Ρυθμιστική Αρχή εκφράστηκε θετικά σχετικά με την ομαλοποίηση των τιμών ενέργειας για το 2023 και 2024.

Ωστόσο και αυτή η πρόβλεψη παραμένει σχετική και ρευστή, εφόσον οι εκτιμώμενες χαμηλότερες τιμές ενέργειας “παρουσιάζουν σχετικά υψηλή μεταβλητότητα, με διακυμάνσεις που τείνουν να αντανακλούν αλλαγές στις τιμές των πιο βραχυπρόθεσμων προϊόντων”.