Ένα 11χρονο κορίτσι επέζησε τρεις ημέρες σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, κάνοντας μία… πατέντα και χρησιμοποιώντας για να επιπλεύσει κάποια πλαστικά κομμάτια από δύο σωσίβια. Το σκάφος που επέβαινε ήταν γεμάτο με μετανάστες και όλοι μαζί βρίσκονταν στα ανοιχτά της Ιταλίας. Κοντά στο νησί Λαμπεντούζα.

Το κορίτσι ανακαλύφθηκε τυχαία από το Trotamar III, ένα σκάφος που ανήκε στη φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης προσφύγων Compass Collective, απ’ όπου ήρθε και η ενημέρωση. Βέβαια, το αρνητικό της όλης ιστορίας είναι πως πιθανότατα ήταν η μόνη επιζών μεταξύ 45 επιβαινόντων, δήλωσε με πικρία η Compass Collective.

«Ήταν μια απίστευτη σύμπτωση που ακούσαμε τη φωνή του παιδιού παρά τον κινητήρα που βρισκόταν σε λειτουργία και κάλυπτε τους περισσότερους ήχους», είπε ο Ματίας Βιντενλούμπερτ, κυβερνήτης του Trotamar III.

Το πλήρωμα άκουσε τις φωνές του παιδιού στις 3:20 π.μ. τοπική ώρα και άρχισε αμέσως έναν ελιγμό στο σκοτάδι για να το σώσει, ειδοποιώντας ταυτόχρονα και το κέντρο ελέγχου διάσωσης στη Ρώμη της Ιταλίας.

Το σκάφος του 11χρονου είχε αρχικά αναχωρήσει από το Σφαξ, μια πόλη-λιμάνι στις κεντρικές ακτές της Τυνησίας , πριν βρεθεί στο επίκεντρο μίας καταιγίδας.

Το κορίτσι, που κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε, είπε στους διασώστες ότι είχε έρθει τελευταία φορά σε επαφή με δύο άλλους ανθρώπους στο νερό δύο ημέρες πριν, αλλά δεν τους είχε δει ξανά από τότε.

Βρέθηκε με τους δύο εσωτερικούς σωλήνες και ένα σωσίβιο και «δεν είχε πόσιμο νερό ή φαγητό μαζί της, και παρόλο που υπέφερε από υποθερμία, ανταποκρινόταν και ήταν σε εγρήγορση», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η φιλανθρωπική οργάνωση.

Νερά γεμάτα χαμένες ψυχές

Ο δρόμος της κεντρικής Μεσογείου μεταξύ Τυνησίας, Λιβύης, Ιταλίας και Μάλτας είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους μεταναστευτικούς δρόμους στον κόσμο, με περισσότερους από 24.300 θανάτους ή εξαφανίσεις από το 2014, όπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία./\

Πάνω από 30.900 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί ή έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από το 2014, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Missing Migrants Project του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM). Ο ΔΟΜ λέει ότι είναι πιθανό ότι πολλοί περισσότεροι θάνατοι παραμένουν μη καταγεγραμμένοι.