Για πολλούς γερμανούς ζυθοποιούς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα. Η ημερομηνία λήξης στα βαρέλια μπύρας εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Στη Γερμανία το πρόβλημα εντοπίζεται χρονικά περισσότερο στο δεύτερο lockdown λόγω της μεγαλύτερης διάρκειάς του. Όλο και περισσότερα προϊόντα, κυρίως βαρελίσια μπύρα που πωλείται σε εστιατόρια, ξεπέρασαν την ημερομηνία λήξης και έπρεπε να πεταχτούν, εξηγεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Εμπορίας και Διανομής Ποτών Ντιρκ Ράινσμπεργκ. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου οι ζημίες πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Πονοκέφαλο προκαλούν στην παρούσα φάση τα βαρέλια με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε περίπτωση παράτασης του lockdown -που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο- όλα αυτά θα καταλήξουν στα σκουπίδια.
«Πρόκειται για εφιάλτη», σχολιάζει ο επικεφαλής της ζυθοποιίας του Ντίσελντορφ Füchschen, Πέτερ Κένιγκ. Ο ίδιος αναγκάζεται να πετάξει τώρα 2.000 με 3.000 λίτρα μπύρας Alt (παραδοσιακή μπύρα του Ντίσελντορφ) που είχε εμφιαλωθεί τον Οκτώβριο. «Αυτό πονάει», λέει χαρακτηριστικά ο ζυθοποιός.
Είναι γεγονός ότι το σοκ του πρώτου απαγορευτικού της άνοιξης έγινε μάθημα για πολλούς ζυθοποιούς. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο Σύνδεσμος Ζυθοποιών Κολωνίας που σημειώνει ότι μετά το πρώτο lockdown οι εταιρίες προσάρμοσαν την παραγωγή. «Το πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, πόσο θα διαρκέσει», λέει ο διευθυντής του συνδέσμου Κρίστιαν Κέρνερ. Ο ίδιος ζητά να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με προοπτική ανοίγματος για ζυθοποιούς και εστιάτορες. Ιδιαίτερα πικρό, όπως λέει, είναι ότι το νυν απαγορευτικό πλήττει τους πιο επικερδείς μήνες για την κολωνέζικη μπύρα Kölsch. «Ακυρώθηκε το καρναβάλι που ως οικονομικός παράγοντας είναι καθοριστικός».