Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο στρατός του Ισραήλ χτύπησε το συγκρότημα που κρυβόταν ο Ντέιφ και μαζί του σκοτώθηκαν και άλλοι τρομοκράτες.

Για το Ισραήλ, ο μονόφθαλμος Ντέιφ, αποτελούσε επί χρόνια αγκάθι, παρά τις πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που είχε ανέλθει στις τάξεις της Χαμάς, ενώ στο παρελθόν επέζησε από 5 απόπειρες δολοφονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος έχασε τα δύο πόδια και το ένα του χέρι.

Ο Ντέιφ, ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες, σχεδίασε προσεκτικά την αιματηρή επίθεση στη Γάζα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Διέταξε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και μπουλντόζες ώστε να διαπεράσουν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα για να περάσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το Ισραήλ τον έβαλε στη φυλακή το 2000, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο ήταν «Επισκέπτης» και παραπέμπει στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ στην ιδιοκτησία διαφορετικών συμπαθούντων, για να μείνουν μακριά από το στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιφ, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Ο Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam μετά τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχάντ από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2002.

Διαβάστε ακόμη: