Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκονται εκτοπισμένοι πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, εξαιτίας του πολέμου.

Τη νύχτα δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ ως αντιποίνα σε ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο στρατιωτικό αξιωματούχο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στην περιοχή που ως σκοπό είχε να ενθαρρύνει την προσπάθεια να κηρυχθεί ανακωχή, παρότρυνε το Ισραήλ να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Ράφα.

Έπειτα από τις χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό του να προετοιμαστεί για έφοδο στη Ράφα, στο νότιο άκρο του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι στοιβαγμένοι 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες.

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε χθες πως επαπειλείται καταστροφή στη Ράφα τονίζοντας πως δεν θα υποστηρίξει την επιχείρηση χωρίς σοβαρό και αξιόπιστο σχεδιασμό για τους αμάχους.

«Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπέρμετρη», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας -γεγονός εξαιρετικά σπάνιο- το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν κρύβει τον φόβο του για μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. «Μια τέτοια επιχείρηση θα επιδείνωνε εκθετικά αυτόν που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιφέρεια», τόνισε μέσω X.

Χθες άρχισε στο Κάιρο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, στον οποίο μεσολαβούν η Αίγυπτος και το Κατάρ ενώ, σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο, συμμετέχουν και αντιπρόσωποι της Χαμάς, που αποσκοπούν να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας  καθώς και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων και την αποφυλάκιση 240 παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Μπόρεσε επίσης τότε να αυξηθεί η ποσότητα της βοήθειας που έφθανε στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή τη φορά, οι συνομιλίες αφορούν ανακωχή αρκετών εβδομάδων.

«Αναμένουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, όμως η Χαμάς είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και θέλει να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η Σαουδική Αραβία υποδέχθηκε χθες αξιωματούχους κρατών της περιοχής για διαβουλεύσεις όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ριάντ τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως είναι διατεθειμένο να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ, αλλά μόνο αφού τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.

Διαβάστε ακόμη: