Στην καθιέρωση του «Πράσινου Διαβατηρίου» για όσους έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προχωρά το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Το πιστοποιητικό θα αφορά όσους εμβολιάστηκαν αλλά και όσους ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και θα μπορούν να μετέχουν σε δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι θα υπάρξουν σοβαρές νομικές κυρώσεις για όσους πλαστογραφήσουν τα πιστοποιητικά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασαν το νέο πιστοποιητικό και έδειξαν τις μεθόδους έκδοσής του, με QR Code. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σκεπτικισμός, καθώς πολλοί έδειχναν πόσο εύκολο είναι να πλαστογραφηθούν τέτοια πιστοποιητικά.

Με πιστοποιητικό η είσοδος σε γυμναστήρια και πισίνες

Τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επαναλειτουργία των καταστημάτων, των γυμναστηρίων, των ξενοδοχείων και άλλων δραστηριοτήτων από την Κυριακή, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων του lockdown.

Μια σειρά καταστημάτων, αλλά και τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες, θα είναι ανοιχτά για όλους τους Ισραηλινούς. Αλλά μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια και πισίνες, να παρακολουθούν αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και να μένουν σε ξενοδοχεία.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σκανάρουν τα πιστοποιητικά και να επιτρέπουν την είσοδο μόνον σε όσους τα έχουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιτρέψει εξωτερικές συγκεντρώσεις μέχρι 20 άτομα και εσωτερικές μέχρι 10, έναντι 10 και 5 που ίσχυες μέχρι σήμερα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό είτε μέσω εφαρμογής, είτε μέσω του υπουργείου Υγείας είτε μέσω τηλεφωνικής γραμμής του υπουργείου, που θα την αποστέλλει μέσω mail ή fax.

Ωστόσο, το Ισραήλ διατηρεί τη χρήση μάσκας, ακόμη και για τους πολίτες που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου.

 

Στη φυλακή όσοι πλαστογραφήσουν το πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό έχει ήδη επικριθεί, καθώς ήδη έχει υπάρξει μαύρη αγορά για την έκδοσή τους, αναφέρουν τοπικά μέσα.

Το υπουργείο διαμηνύει ότι όσοι πλαστογραφήσουν τα πιστοποιητικά και τα χρησιμοποιήσουν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, θα συλληφθούν και θα καταλήξουν στη φυλακή. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και δεν θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν λάβουν το εμβόλιο.

Υπό συνθήκες, ορισμένοι εργοδότες μπορούν να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, ωστόσο το αίτημά τους θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο.

Πάντως, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν για να βγουν από την κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί, ωστόσο πάνω από 4 εκατομμύρια Ισραηλινοί (το 45% του πληθυσμού) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Επίσης, 2,7 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αν ο υψηλός ρυθμός εμβολιασμού συνεχιστεί, δεν θα υπάρξει τέταρτο lockdown.